Einde groepsfase: hoe aantrekkelijk is dit EK?
1 juli 2021
Jasper Daams
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media

De groepsfase van het EK zit erop, en daarmee is het toernooi alweer ruim over de helft. Hoe EURO 2020 herinnerd zal worden staat nu voor een groot gedeelte vast, en dus is het tijd om de balans op te maken. We hebben kunnen genieten van enkele doelpuntrijke wedstrijden, maar lang niet altijd werd het publiek verwend. Hoe aantrekkelijk was deze groepsfase ten opzichte van vorige edities?

Foto: Pexels

Om tot een antwoord op deze vraag te komen, zullen we kijken naar een tweetal factoren dat bijdraagt aan de amusementswaarde van een wedstrijd. Het meest voor de hand ligt natuurlijk het aantal doelpunten; dat waar het hele spelletje om draait. Wanneer er veel doelpunten vallen tijdens een wedstrijd, wordt op tv doorgaans gesproken over ‘een mooie pot voor de neutrale toeschouwer’, en bij een tussenstand van 0-0 zegt menig analist clichématig dat ‘de wedstrijd écht een doelpunt nodig heeft’.

In bovenstaande grafiek is te zien dat de groepsfase op dit EK de meest doelpuntrijke in de geschiedenis is (sinds de invoering van de groepsfase in 1980). Dat is geen verrassing, omdat het totaal aantal poulewedstrijden in 2016 is verhoogd van 24 naar 36. Toch is het contrast met EURO 2016 groot. Destijds moesten keepers 69 keer vissen tijdens de groepsfase, waar dat nu 94 keer het geval was.

Het is dus van belang om naar het gemiddeld aantal doelpunten per wedstrijd te kijken, om de verschillende toernooien met elkaar te vergelijken. Hoewel de huidige editie van het EK hoog scoort (2,61 goals per wedstrijd), moet het drie voorgaande edities voor zich dulden: die van 2000 (2,71), en die van 1984 en 2004 (beide 2,67).

Verrassingselement

Ook grote verrassingen vallen bij het neutrale voetbalpubliek doorgaans in de smaak. Een favoriet voor de eindzege die al na de groepsfase naar huis gaat, of een underdog die tegen alle verwachtingen in een plekje in de volgende ronde bemachtigd: het is door de jaren heen meermaals voorgekomen, en voetbalfans genieten ervan.

Om grote verrassingen in de groepsfase van verschillende EK’s in kaart te brengen, kijken we naar de positie op de FIFA World Ranking van de deelnemende landen bij de start van het toernooi. Staat een land in de wereldwijde top 10, maar komt het de groepsfase niet door, dan tellen we dat als een verrassing. Hetzelfde geldt voor landen die niet in de top 25 staan, maar zich wel plaatsen voor de volgende ronde. Omdat de FIFA World Ranking nog niet bestond voor het EK van 1996, kijken we naar de toernooien vanaf dat jaar.

Hierboven zien we dat het EK 2020 vrijwel geen verrassingen heeft opgeleverd. Alleen het doorgaan van Tsjechië, nummer 40 op de FIFA wereldranglijst, kan tot verrassing gerekend worden. Het staat in schril contrast met vier jaar eerder, toen maar liefst vijf landen buiten de top 25 zich plaatsten. De toernooien daarvoor kenden steevast drie verrassingen.

Supportersoordeel

Volgens de statistieken is de groepsfase van dit EK qua doelpunten zeker vermakelijk, maar qua verrassingen laat het toernooi nog te wensen over. Hoe beleven supporters dit toernooi? “Tot nu toe valt dit EK me absoluut niet tegen. Het scheelt natuurlijk dat Nederland weer eens meedoet, maar ook in de andere poules gebeurt meer dan genoeg”, zegt fervent voetbalkijker Pim Edens (26). Hoewel de toplanden allemaal door zijn, heeft hij dit niet als saai ervaren: “Italië bijvoorbeeld heeft mij ontzettend verrast met het verzorgde spel, en als iemand mij van tevoren had verteld dat Hongarije punten zou pakken tegen zowel Frankrijk als Duitsland, had ik diegene voor gek verklaard.”

Vooralsnog lijkt het alle kanten op te kunnen gaan wat de amusementswaarde van dit toernooi betreft. Doelpunten zijn er in overvloed, maar de favorieten voor de toernooiwinst zijn nog niet écht in de problemen gekomen. De achtste finales staan inmiddels voor de deur: de uitgelezen mogelijkheid voor de underdogs om eens flink van zich af te bijten.

1 juli 2021 |
Jasper Daams
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media