Datavisualisatie
Max Verstappen: kijkcijferkanon van de autosport
30 juni 2021
Gerd Jan van de Glind
Gerd Jan van de Glind is student geschiedenis aan Universiteit Leiden. Daarnaast volgt hij de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021.

‘Verstappen en F1 in 2020 wéér populairder in Nederland blijkt uit kijkcijfers’ kopte GPblog in augustus 2020. De Nederlandse Formule 1-coureur hield vorig jaar meer autosportliefhebbers aan de buis gekluisterd dan het jaar daarvoor. Ook in 2021 kijken weer meer mensen naar Formule 1 dan het vorige seizoen.

Sinds 2016 zorgt Max Verstappen voor het nodige spektakel op de zondagmiddagen. De kijkcijfers liegen er inderdaad niet om: bij de eerste Grand Prix van F1-seizoen 2021 keken bijna drie keer zoveel mensen als bij de eerste race in 2019. Het lijkt erop dat de aanwezigheid van een Nederlander bij de hoogste klasse van autosport er nog altijd voor zorgt dat in Nederland meer en meer mensen interesse tonen in Formule 1. De kijkcijfers van Ziggo Sport en Ziggo Sport Select bevestigen dat vermoeden. Bij bijna iedere race kijken meer mensen naar Formule 1 dan bij dezelfde race het jaar ervoor.
Vorig jaar lagen de kijkcijfers meestal tussen de 1,3 en 1,45 miljoen, dit jaar ligt dat meestal tussen de 1,55 en 1,7 miljoen.


Maar waarom is dat dan?
'Tja, het is wel Max he', zegt Tijmen (26). 'Verstappen is op dit moment met Lewis Hamilton toch wel de beste coureur ter wereld. En ja, als een Nederlander ergens goed in is dan moet je daar toch eigenlijk wel naar kijken.' Dat de kwaliteiten van Verstappen achter het stuur groot zijn staat vast. Bij de Grand Prix van Frankrijk op 20 juni dit jaar wist de 23-jarige coureur van team RedBull Racing na een bandenwissel door het hele rijdersveld heen te koersen, waarna hij in de voorlaatste ronde de Mercedes van rivaal Hamilton wist te passeren. 'Als je met zo'n strategie zoiets lukt, sta je toch echt wel aan de top', aldus Tijmen. Die race werd ook goed bekeken: ruim anderhalf miljoen mensen zagen Verstappen zijn derde overwinning van dit seizoen halen, waarmee hij zijn puntenvoorsprong op Hamilton wist te vergroten.

Maar niet iedereen is alleen vanwege de aanwezigheid van Max gaan kijken. Zeker de oudere generatie F1-fans heeft al heel wat gezien op de circuits. 'Michael Schumacher was natuurlijk prachtig om te zien rijden, maar eigenlijk ben ik toen gaan kijken voor de vader van Max, Jos Verstappen', zegt Eibert (52). Verstappen senior reed in de jaren '90 voor Benetton, met Schumacher. 'Voor Jos was het alleen jammer dat Schumacher van Benetton naar Ferrari ging, dat heeft hem een fantastische teamgenoot gekost.'

Verstappen ligt inmiddels, per 27 juni 2021, met 156 punten maar liefst 18 punten voor op de regerend zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton. Het is voor het eerst in jaren dat de rijder van team Mercedes wordt bedreigd in het verlengen van zijn wereldtitel. En dat vinden de fans mooi. 'Het is voor de sport gewoon écht goed dat nu eens een ander aan de leiding gaat in het klassement', zegt Johan (22). 'Die dominante positie van Mercedes heeft de afgelopen seizoenen minder spannend gemaakt dan eigenlijk had gemoeten.' Nu er weer wat roering is in het klassement is het voor de fans ook leuker om de sport te volgen. Misschien dat dit ook een reden is dat de F1-kijkcijfers in Nederland blijven stijgen.

30 juni 2021 |
Gerd Jan van de Glind
Gerd Jan van de Glind is student geschiedenis aan Universiteit Leiden. Daarnaast volgt hij de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021.