Lockdown in de lentezon: de populariteit van buitenactiviteiten tijdens corona
25 juni 2021
Nika Engelen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020-2021

Lange wandeltochten, een dagje naar het strand of fanatiek wielrennen: buitenrecreatie en buitensport behoren al lange tijd tot de meest favoriete vrijetijdsbestedingen van Nederlanders. Hoewel het de bedoeling is dat iedereen zoveel mogelijk thuisblijft, lijken deze activiteiten ook tijdens de coronacrisis alleen maar in populariteit toe te nemen. Klopt dit beeld?

Sinds heel Nederland al een jaar verplicht thuiszit lijken buitensporten steeds populairder te worden: wandelen, hardlopen en wielrennen zijn meer en meer in trek. Echt harde cijfers over 2020 zijn er nog niet, maar de trend lijkt al langer te bestaan: van 2004 tot en met 2018 behoren buitenrecreatie en sport al tot de meest populaire vrijetijdsbestedingen van de gemiddelde Nederlander, blijkt uit het jaarlijks uitgebrachte trendrapport over toerisme, recreatie en vrije tijd van het CBS (zie figuur).

Het NOC*NSF bevestigt het beeld van een stijgende populariteit van buitensporten tijdens de coronacrisis. Het totaalpercentage van wandelen, hardlopen en wielrennen als beoefende sport in februari 2021 is 46%, ten opzichte van 31% in februari 2020, zoals blijkt uit hun algemene rapportage van februari 2021. Er is ook een duidelijk verschil te zien tussen de beoefening van buitensporten ten opzichte van binnensporten, maar volgens hen is dit ook te wijten aan de sluiting van sportclubs tijdens de lockdown.

Ook eigenaar van het Goudse fietscafé 14TheRoad (spreek uit als ‘one for the road’) Marcel Struijk ziet de populariteit van wielrennen en buitensporten toenemen. Als fervent wielrenner en barista opende hij in juni vorig jaar zijn eigen café, compleet ingericht in thema en versierd met fietsaccessoires. Voordat hij het café opende zag hij ook de stijgende trend bij mederenners en buitensportbeoefenaars, en sinds corona is dit volgens hem alleen maar toegenomen: “Ik zie het overal op de weg ontstaan: meer fietsers, maar ook veel wandelaars en zelfs skaters.”

Studente Sophie Kooij ziet naast de sportieve buitensport ook de recreatieve soort toenemen. Zelf wandelt ze veel en is sinds de coronacrisis begonnen met wielrennen, ook vaak samen met haar huisgenoten en vrienden. “Ik vind het vooral leuk om in een groepje te fietsen omdat je elkaar dan kan motiveren, en je kan gezellig kletsen ondertussen. Die sociale contacten heb je wel nodig in deze tijd.”

Volgens beiden hebben mensen in de coronacrisis meer behoefte om naar buiten te gaan. Struijk: “Je ziet sinds korte tijd bijvoorbeeld mensen die naar Gouda komen om een coronaproof-georganiseerde stadswandeling te maken, zelfs uit andere regio’s. Die komen dan een wandeling maken en daarna bij ons langs om de koffie te proeven.” Voor Kooij is de noodzaak om af en toe naar buiten te gaan tussen het studeren door een belangrijke stimulans. Ze noemt wielrennen dan ook een van de beste sporten om nu te beoefenen: “Veel van mijn huisgenoten en medestudenten zitten nu de hele dag thuis, en een racefiets is een redelijk goedkope aankoop en het is makkelijk om op te pakken. Voor mij is het dus een goede motivatie om naar buiten te gaan, binnen de richtlijnen natuurlijk.”

25 juni 2021 |
Nika Engelen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020-2021