Datavisualisatie
De camping in Frankrijk? Liever een resort in Florida
30 mei 2021
Jacco van der Aart
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021) en bachelor Public Administration
South Beach in Miami, Florida. Foto: tammon/Pixabay.

Backpacken in Australië of een roadtrip langs de Amerikaanse Westkust. Een stedentrip naar Shanghai en een retraite op Bali. Voor veel Nederlanders wordt het steeds gebruikelijker om vaker en verder op vakantie te gaan. 25 jaar geleden was dit veel minder het geval, toen namen we nog genoegen met een Franse camping of een Duits chalet. Is reizen toegankelijker geworden of geven we er meer aan uit?

‘Als je erbij wilt horen, ga je héél ver weg op vakantie’. Zo kopte Trouw in 2018 een artikel over de laatste vakantietrends. Men kan op een verjaardag niet meer aankomen met een tweeweekse vakantie naar de Ardennen. Het moet verder. En dan niet alleen in de zomer, reken er ook een skireis in Tsjechië en een citytrip naar New York bij. Verder en vaker, dat is de trend.

In een artikel in het Algemeen Dagblad uit 1995 over de Vakantiebeurs staat het volgende: ‘Zelfs een exotisch eiland wordt in het vooruitzicht gesteld […]’. Er wordt verder gerept over gletsjerparken in Zuid-Chili en de wereld van Walt Disney in Florida, maar ook over een kampeervakantie in Flevoland of dagtochten naar Appelscha. Nederlanders werden al gelokt naar de verre oorden, maar de grootst groeiende bestemming van dat jaar was Groot-Brittanië. Wat is er in 20 jaar precies veranderd?

Al sinds de jaren ’80 voeren NBTC Holland Marketing en Kantar een gezamenlijk onderzoek uit binnen de toeristische sector, dit heet het ContinuVakantieOnderzoek. Tot 2017 vroeg men elk kwartaal aan een vastgestelde groep Nederlanders gevraagd of ze op vakantie zijn geweest, hoelang die vakantie heeft geduurd, waar die vakantie heen ging en wat eraan uitgegeven is. Op die manier kan goed worden vastgesteld hoe het gedrag van Nederlanders in de loop van 20 jaar, tussen 1995 en 2015, is veranderd.

De prijs van de reis

Wat allereerst opvalt is dat de hoeveelheid vakanties van Nederland in het binnenland redelijk gelijk is gebleven, terwijl de hoeveelheid vakanties in het buitenland sterker is toegenomen. Hierbij is niet alleen een stijging in vakanties binnen Europa zichtbaar, maar ook een stijging in vakanties buiten Europa. Volgens professor Rene van der Duim, emeritus-hoogleraar Culturele Geografie aan de universiteit van Wageningen, heeft dit met een aantal factoren te maken: ‘De toename komt deels doordat we simpelweg meer te besteden hebben. Ook is het aanbod aan buitenlandse vakanties toegenomen en kiezen Nederlanders er ook voor om vaker op vakantie te gaan, zowel in de zomer als in de winter.’

Deze verre reizen brengen wel een duurder bonnetje met zich mee. Dit is zichtbaar in de cijfers van het onderzoek van NBTC Holland Marketing. De stijging van de uitgaven aan buitenlandse vakanties is groter dan de stijging van het aantal buitenlandse vakanties.

De tempels van Prambanan in Indonesië. Foto: TomjuniorWalker/Pixabay.

Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, aangezien de vervoerskosten hoger zijn bij een verdere vakantie. De prijs van vliegtickets is sinds 2010 met 40% toegenomen. Ook verblijven reizigers vaak langer op vakantie als ze verder weg zijn, aldus Van der Duim. Dit wordt bevestigd door een woordvoerder van NBTC Holland Marketing: ‘Hoewel ik het niet met cijfers kan hardmaken lijkt het erop dat de gemiddelde verblijfsduur bij lange vakanties iets is toegenomen. Hierdoor vallen de bestedingen hoger uit.’

Nederlanders blijven nog steeds het meest in Europa als ze Nederland verlaten voor een vakantie. Landen als Duitsland en Frankrijk zijn hierbij favoriet. Toch neemt het aantal vakanties buiten Europa sterker toe dan het aantal vakanties binnen Europa. Hierbij is vooral de Verenigde Staten een populaire bestemming voor Nederlanders. Ook gaan we vaker op avontuur in landen in Azië.

Uiteindelijk zorgt de combinatie van een hogere bestedingsgelegenheid en een betere bereikbaarheid van verre oorden ervoor dat wij als Nederlanders de hele aardbol overtrekken. Wanneer we die droomreizen weer kunnen maken zal volledig afhangen van het verloop van de pandemie, maar nu het algemene reisverbod is afgelopen lijkt het erop dat we deze zomer in ieder geval weer een deel van onze vakanties in het buitenland kunnen vieren. 

Afgelopen zomer vierden veel Nederlanders door de pandemie vakantie in eigen land.

30 mei 2021 |
Jacco van der Aart
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021) en bachelor Public Administration