Datavisualisatie
Aantal boetes voor wildplassen nam in 2020 met meer dan de helft af
9 april 2021
Niels Slootweg
Student Geschiedenis, Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020-2021
Een wildplasser. Foto: Cam Sart (CC BY 2.0).

Het aantal boetes dat in Nederland is uitgedeeld voor wildplassen (of -poepen) is in het afgelopen jaar sterk afgenomen ten opzichte van de jaren ervoor. Dat blijkt uit cijfers van je Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Hoewel men in 2020 massaal de buitenlucht moest opzoeken omdat vanwege het Coronavirus horeca, theaters en andere publieke ruimtes (met toiletten) waren gesloten, nam het aantal boetes dat is uitgedeeld voor wildplassen of -poepen in 2020 sterk af. In 2019 werden er nog 17.092 boetes uitgedeeld voor deze overtreding, in 2020 waren dit er 8.002. Een daling van ruim 53%.

Waar de hoge daling vandaan komt, moet volgens politiewoordvoerder Bobby Markus onderzocht worden. Wel denkt hij dat het coronavirus een groot aandeel heeft in de daling. ‘Het feit dat mensen over het jaar genomen meer thuis zaten, er voor een groot deel van het jaar geen horeca open was en er geen grootschalige evenementen waren zou daar een indicatie voor kunnen zijn’, aldus Markus.

Belangrijk gevolg: minder inkomsten uit boetes

Naast de gevolgen voor de openbare ruimte zorgde de afname van het aantal uitgedeelde boetes voor wildplassen ook voor financiële gevolgen. Ten opzichte van 2019 daalde de inkomsten uit boetes voor wildplassen met bijna 1,3 miljoen euro naar €1.109.870. Dit terwijl de inkomsten uit deze boetes ten opzichte van 2018 nog met een half miljoen waren gestegen naar €2.381.292 in 2019.

Hoewel de daling uit deze inkomsten niet groot genoeg is om verregaande gevolgen te hebben, heeft het wel bijgedragen aan de algemene daling die het CJIB in inkomsten over 2020 heeft gevoeld. Waar het CJIB in 2019 nog 726 miljoen euro aan boetes incasseerde, daalde dit in 2020 met 4,5% naar 693 miljoen euro. Een daling die voor een deel dus is ontstaan omdat er in 2020 veel minder boetes werden uitgedeeld voor wildplassen.

Cijfers per gemeente

Uit de cijfers van het CJIB blijkt dat de 10 grootste gemeenten van Nederland ook de 10 gemeenten zijn waar de meeste boetes zijn uitgedeeld voor wildplassen. Een opvallende gemeente in de lijst is het Gelderse Deventer. Hoewel Deventer met circa 100.000 inwoners de 32e gemeente van ons land is, blijkt de gemeente volgens de cijfers van het CJIB goed voor een 12e plek op de ranglijst. Volgens Maarten-Jan Stuurman, woordvoerder van de gemeente Deventer, heeft dit met name te maken door het lik op stuk beleid dat de gemeente voert op het gebied van wildplassen: ‘daarnaast heeft Deventer relatief veel toezichthouders, waardoor er meer op wordt gelet ten opzichte van andere gemeenten’. Voor de daling van het landelijk aantal boetes dat is uitgedeeld voor wildplassen heeft Stuurman een duidelijke verklaring: ‘het handhaven van de coronamaatregelen heeft het afgelopen jaar prioriteit gehad, dan vallen zaken als wildplassen automatisch sneller buiten de boot’.

Benieuwd naar het aantal boetes dat in 2020 in jouw gemeente werd uitgedeeld voor wildplassen of -poepen? Kijk op de onderstaande kaart naar de aantallen of raadpleeg de cijfers van het CJIB.

9 april 2021 |
Niels Slootweg
Student Geschiedenis, Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020-2021