Hoe onze politiek steeds diverser wordt
6 april 2021
Ralph van Houte
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021)

Mensen met een migratieachtergrond voelden zich lange tijd niet vertegenwoordigd door de politiek. Maar de verandering is ingezet. Met de nieuwe bezetting van de Tweede Kamer komen er meer mensen van kleur en meer vrouwen in de politiek. Is er sprake van een structurele verandering of is het iets tijdelijks? 

Samen met drie andere politici heeft Joan Nunnely The Dutch Squad opgericht. Zij voeren campagne om zoveel mogelijk mensen van kleur naar de stembus te krijgen en willen meer representatie in de Tweede Kamer. “In Nederland zeggen we dat iedereen meedoet, maar veel mensen herkennen zich niet in de politiek. Veel partijen hebben diversiteit de afgelopen jaren links laten liggen en daarom is er versplintering ontstaan”, stelt Nunnely.

Milka Yemane (GroenLinks), Joan Nunnely (D66), Fatihya Abdi (PvdA) en Isaura Carrilho (DENK) strijden voor meer diversiteit in de Tweede Kamer. (Foto: The Dutch Squad)

Volgens het kandidaat Kamerlid van D66 komt dit door de witte man die het beleid bepaalt. “Zij hebben wel gehoord van diversiteit, maar ze zagen de ernst van de situatie niet in.” Het stelt Nunnely gerust dat veel partijen hier nu wel aandacht aan besteden, zodat iedereen zich weer herkent in de politiek. “Het gaat erom dat iedereen een plek aan de tafel heeft om zich ermee te bemoeien.” 

Geslaagde campagne
De vier oprichters van de campagne hebben zelf geen zetel bemachtigd in de Tweede Kamer. Toch kijkt Nunnely tevreden terug op de verkiezingen. “Onze campagne is heel geslaagd, want we zijn goed zichtbaar geweest.” Het maakt haar trots dat er naar aanleiding van The Dutch Squad nieuwe initiatieven zijn ontstaan. “Maar we zijn wel eerlijk, we hadden zelf ook graag in de Kamer gewild.”

Politicologe Daphne van der Pas is ook positief over de nieuwe bezetting van de Tweede Kamer. “Met name op het gebied van diversiteit liep het erg achter. Het is goed dat er nu meer mensen van kleur in de Kamer zitten.”

Door het verlies van links en de winst van rechts tijdens de afgelopen verkiezingen spreekt Van der Pas van een opvallende ontwikkeling. “Als rechts wint gaat de vertegenwoordiging van mensen met een multiculturele achtergrond en vrouwen vaak achteruit. Maar ondanks de winst van rechts is dat nu niet het geval. Dit komt doordat het een belangrijk thema is bij steeds meer partijen.”

Vrouwen in de politiek
Aandacht voor vrouwen in de politiek is niet altijd een belangrijk thema geweest. Vrouwen hebben last van stereotypering, blijkt uit onderzoek van Van der Pas. “Vrouwen worden meer beschreven over hun uiterlijk en over hun familieleven. Bij mannen gaat het juist veel meer om leiderschapskenmerken en de inhoud van hun beleid.”

Dit voordeel voor mannelijke politici komt door de geschiedenis. “De politiek werd altijd vooral door mannen bedreven. Dat kwam door de traditionele rolverdeling van vroeger.” Volgens de onderzoekster wordt dit onbewust in stand gehouden.

Juist om deze reden is diversiteit in de Tweede Kamer zo belangrijk. “Als iets ver van jouw belevingswereld afstaat, begrijp je dat niet. Voor de signalering van problemen is diversiteit zo belangrijk. Als iedereen vertegenwoordigd is door de politiek kunnen er nieuwe onderwerpen onder de aandacht worden gebracht.” 

Diversiteit bij veel partijen
Joan Nunnely onderschrijft het belang van diversiteit in de Kamer. “Het is goed voor de vertegenwoordiging dat er nu veel mensen met een dubbele cultuur in de Kamer zitten. We hebben nu ook de eerste vrouw met een hoofddoek.” Het is volgens haar ook goed dat dit bij veel verschillende partijen het geval is. “Ik ben er trots op dat we met D66 de meest diverse fractie ooit zijn, maar het is heel belangrijk dat we met alle partijen de verbinding kunnen maken.”

Ondanks deze positieve ontwikkeling zijn de vier politici van The Dutch Squad nog niet klaar met hun campagne. “Of je nou wit bent of zwart, politiek is belangrijk en dat moeten we uitdragen. We moeten dat niet overlaten aan een groep witte mannen of vrouwen.” Het is volgens Nunnely vooral heel belangrijk dat iedereen gaat stemmen. “De democratie is er niet voor niks, we mogen verschil zien.” 

Of er met de nieuwe bezetting van de Tweede Kamer sprake is van een structurele verandering vindt Van der Pas lastig te zeggen. “Het is in ieder geval goed dat er aandacht voor is. Ik ben heel benieuwd hoe dit thema zich ontwikkelt bij de rechtse partijen.” Ze benadrukt dat hier blijvende aandacht voor moet zijn, omdat de aantallen veel heen en weer schommelen. “Het zijn uiteindelijk maar een paar mensen meer of minder die het verschil maken.”

6 april 2021 |
Ralph van Houte
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021)