De PC met uitsterven bedreigd
6 april 2021
Alicia Paap
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020-2021)

De PC is waar het allemaal begon. Een monitor met een kast, toetsenbord en muis erbij, op een vaste plek in huis of op kantoor. Tegenwoordig gaat dit er toch heel anders aan toe. Veel kantoren van innovatieve en jonge bedrijven hanteren het concept “flexibele werkplekken,” waardoor laptops essentieel worden. Op hogescholen en universiteiten kijken de docenten aan tegen allemaal verschillende rechthoeken – sommige bestickert, sommige met een gloeiend appeltje. 

Eén ding is duidelijk, de desktop computer begint voor de meeste mensen overbodig te raken. Waar in 2012 nog zo’n 70,5% van de Nederlanders een Desktop tot zijn of haar beschikking had om mee te kunnen internetten, zijn daar in 2019 nog maar 54,3% van overgebleven.

“Zo’n heel apparaat in m’n huis neemt toch weer een zooitje ruimte in beslag.” Arie is er al vanaf het begin bij met de PC’s. “Toen moest je nog helemaal inbellen om even op het internet te kunnen.” Hij heeft al sinds 2008 geen werkende PC meer in huis, omdat hij sindsdien is overgestapt op laptops. Nu heeft hij zelfs al de volgende stap gemaakt: chromebooks. “Het neemt toch veel minder ruimte in beslag, zo’n plat ding in je kast. En het is natuurlijk veel makkelijker meenemen. Ik geef ze altijd mee aan m’n kinderen als ze het weekend bij m’n ex zijn.”

Toch lijkt het alsof niet alleen de laptops, maar ook de mobiele telefoons wat te maken hebben met de daling van het aantal PC eigenaren. In 2012 waren 56,5% van de Nederlanders in bezit van een smartphone waarop internet gebruikt kon worden. Dit getal is in zeven jaar tijd gestegen naar 92,1%. “Het afgelopen decennia is de techniek en de functionaliteit van smartphones natuurlijk enorm verbeterd,” zegt Jan-Willem, medewerker bij de Mediamarkt. “Smartphones hebben veel functies die overeenkomen met de PC, met name de functies die de meeste mensen nodig hebben – zoals toegang tot internet.” Een smartphone is veel toegankelijker voor veel meer mensen, en het is overal mee naartoe te nemen. Een kleine computer op zak. “Je ziet toch dat veel meer mensen gaan voor een laptop, een nieuwe smartphone of een tablet, en dat de PC’s toch echt meer worden gekocht door mensen die echt sterke hardware nodig hebben, bijvoorbeeld om te gamen. Dat heb ik zelf ook nog.” 

Voor de 65+’ers geldt dit niet. Voor de leeftijdscategorie 65-75 verandert er in zeven jaar tijd amper iets. Voor de 75+’ers is er zelfs een flinke toename van 13,4% van 2012-2019. Wellicht komt dat omdat zij zonder een beetje assistentie toch moeite hebben om mee te komen met innovatie van technologie, waardoor zij toch liever bij het oude vertrouwde blijven. Onno van der Lans heeft toen hij dit probleem onder de vriendinnen van zijn moeder opmerkte zelfs een bedrijf opgezet. “Ik help oudere mensen – vooral dames – met het installeren van hun nieuwe tablets en leg hen dan ook uit hoe het precies werkt. Dat vinden ze fantastisch!” Het probleem is dan ook niet in alle gevallen dat de ouderen niet met de tijd mee willen gaan, maar juist dat deze ouderen geen assistentie hebben die hen met de nieuwere apparaten om leert gaan.

Of de desktop computer werkelijk uit ons leven zal verdwijnen zal hoogstwaarschijnlijk nog wel een lange tijd duren, maar Arie is in ieder geval overtuigd. De PC is voor hem overbodig: “Die staat al jaren stof te vangen op zolder.”

6 april 2021 |
Alicia Paap
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020-2021)