Achtergrondartikel
De iPhone is duur en blijft duur: zo zit dat
6 april 2021
David van Benthem
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media jaar 2020-2021.

Inmiddels gebeurt het gemiddeld elke twee jaar: je telefoon is aan vervanging toe. Voor wie een abonnement heeft is het simpel en kan je gewoon een nieuw toestel uitkiezen. Wie die luxe niet heeft en graag niet teveel uitgeeft, wordt het snel complexer.

Gelukkig maken prijsvergelijkers het ons makkelijk. Een kenmerkend voorbeeld is Pricewatch van Tweakers.net. Daarmee kan je precies op elk moment zien wat de goedkoopste prijs is van een smartphone. Helaas blijven er ook in die grafieken vragen onbeantwoord: met name voor liefhebbers van Apple. Waarom blijft de iPhone zo duur?

De iPhone 12-serie is de nieuwste modellijn van Apple.
(Foto: Lukas Gehrer CC0)

Het grote verschil

Belangrijk is het om allereerst het grootste onderscheid te maken: het besturingssysteem. Waar Apple als telefoonfabrikant een monopolie heeft op zijn besturingssysteem iOS, kan vrijwel elke fabrikant Android voor zijn smartphones gebruiken. Andere bedrijven, die hun eigen besturingssysteem net zoals Apple wilden gebruiken, kwamen allemaal van een koude kermis thuis. Microsoft, Blackberry en Nokia moesten zo hun eigen besturingssystemen inruilen voor Android.

Daardoor heb je veel meer concurrentie bij Google’s besturingssysteem. Tientallen bedrijven bieden immers telefoons aan met Android in Nederland. Daar komt bij dat een bedrijf als Samsung alleen al meer telefoons per jaar uitbrengt dan Apple. Zo kan het dat een toestel door Apple 11 maanden lang als het beste product wordt omschreven, terwijl Samsung na een half jaar al een nieuwer en dus een beter toestel uitbrengt. De iPhone SE (2020) is hier een voorbeeld van: sinds afgelopen najaar is het product nauwelijks in waarde gedaald.

Competitief landschap

Raymon Mens, hoofdredacteur van Apple-website One More Thing, haalt daarbij aan dat Apple zijn eigen ecosysteem heeft gebouwd om de iPhones heen. “Zodra je eenmaal een Macbook Air, AirPods en een Apple Watch hebt, is het niet aantrekkelijk om je iPhone voor bijvoorbeeld een Samsung-toestel in te ruilen.” Het is daarom kenmerkend dat de recensie van de AirPods Max op One More Thing werd betiteld met ‘Een typisch Apple-product’. Zonder gebruik te maken van het ecosysteem benut je maar een beperkt deel van de potentie die de apparaten van Apple hebben.

Mens vindt ook dat het ontwerp een factor van betekenis is. Apple verandert deze minder vaak dan Android-fabrikanten. “Daardoor voelt een iPhone van drie generaties terug niet heel oud aan. De nieuwste serie heeft niet altijd grote verschillen met de oude modellen.” Zo kan het dat de iPhone SE uit 2020 hetzelfde model heeft als de iPhone 6 uit 2014.

Updates

Erwin van der Zande, hoofdredacteur van RTL Tech (voorheen Bright), haalt daarbij aan dat Apple-toestellen gemiddeld genomen langer worden ondersteund dan de toestellen van Android. Hoewel de fabrikanten van het laatstgenoemde besturingssysteem deze achterstand enigszins hebben ingelopen, maakt hij daar wel een punt. Zo kreeg de iPhone 6 vijf jaar software-ondersteuning, terwijl de Find X2 serie van Oppo na twee jaar waarschijnlijk geen updates meer krijgt. Zo loop je niet alleen sneller softwarematig achter, maar kan je op den duur ook veiligheidsrisico’s oplopen. Je telefoon is dan kwetsbaar voor aanvallen van hackers die bijvoorbeeld op jouw persoonlijke gegevens uit zijn.

De prijsdalingen laten vervolgens iets opmerkelijks zien. Waar de iPhone-modellen een constant waardeverlies hebben over de tijd, dalen Android-toestellen voornamelijk in het eerste half jaar. Laatstgenoemde toestellen schrijven in deze periode al een kwart van hun initiële waarde af, terwijl de apparaten van Apple daar drie keer zo lang over doen. Mocht je daarom een telefoon op het oog hebben die op Android draait, dan is het slim om niet direct het toestel nieuw te kopen. Een paar maanden wachten loont dan zonder twijfel. Bij Apple is het moment van kopen minder belangrijk. Toch kan het ook daar lonen om te wachten als een opvolger van het model aanstaande is. Het checken van het laatste iPhone-nieuws is dus zeker aan te raden.

Uniciteit

Kijken we naar de statistieken, dan is Apple marktleider met een marktaandeel van ongeveer 40%. Hoewel dat een fors deel is, betekent dat nog altijd dat ruim de helft van de Nederlandse toestellen op Android draait. Waar de iPhone unieke voordelen heeft met bijvoorbeeld het eigen ecosysteem, heeft Android zijn eigen pluspunten. Vrijheid is hier het kernwoord. Met een Android-apparaat kan je onder meer een stuk ingrijpender de gebruikersinterface aanpassen naar jouw persoonlijke wensen. Daarnaast verplaats je met het ‘drag and drop’-systeem eenvoudig bestanden naar je telefoon. Heb je een iPhone, dan gaat anders en vooral lastiger. Iedereen heeft daarom zijn eigen redenen om ofwel voor een iPhone dan wel voor een Samsung of Xiaomi-toestel te kiezen.

Uiteindelijk is dus de ondersteuning, het unieke ecosysteem en de manier van marketen bepalend voor het waardebehoud van de gemiddelde iPhone. Ook speelt de nijpende concurrentie bij Android een grotere rol voor de snellere prijsverlaging van apparaten die op dat besturingssysteem draaien. Apple onderscheidt zich daarom met meer dan alleen zijn merknaam.

6 april 2021 |
David van Benthem
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media jaar 2020-2021.