Achtergrondartikel
De onverklaarbare toename van wapenhandel in Noord-Brabant
2 april 2021
Abdelkarim Megaiz
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media, jaar 2020 - 2021.
Wapenfonds door het regionaal interventieteam opsporing (RITO) op vrijdag 27 maart 2021. Foto: Danny Frijters, hoofd van de Districtsrecherche Eindhoven, Politie Oost-Brabant.

De politie ziet in 2020 opnieuw een stijging van wapenhandel in de provincie Noord-Brabant, met in het bijzonder de gemeente Eindhoven. Sinds 2017 neemt het aantal gevallen toe, maar de politie weet nog altijd niet waar de toename vandaan komt. Waarom is de groei niet te verklaren?

Al jarenlang stijgt het aantal zaken van wapenhandel in de provincie Noord-Brabant. Het aantal zaken voor het bezit en handelen in vuurwapens en overige wapens, stijgt al sinds 2017. Waar het aantal dat jaar nog op 561 lag, is het in 2020 bijna verdubbeld. Het aantal lag vorig jaar namelijk op 1.073. Deels heeft die stijging te maken met de grote schietpartijen die steeds vaker plaatsvinden. Bij deze schietpartijen, worden direct een hoop wapens gevonden. Chiel Timmermans, misdaadverslaggever van het Eindhovens Dagblad, geeft aan dat als de politie een grote zaak te pakken heeft, het aantal ook direct in grote mate stijgt. Zo vond het regionale interventieteam opsporing (RITO) op vrijdag 26 maart 49 illegale vuurwapens.

Mocro Maffia

Toch kunnen die schietpartijen niet de enige reden zijn, geeft Timmermans aan. “Door series als Mocro Maffia worden wapens verheerlijkt. Je kan je met wapens heel erg identificeren, waardoor mensen het idee dat zij aanzien krijgen als ze wapens bij zich dragen. De Mocro Maffia-cultuur is ontstaan in Zuid-Amerika en dat is weer door heel Nederland verspreid.”

Drugscriminelenjacht

Hoewel series als Mocro Maffia bijdragen aan de grote toename van wapenhandel in Nederland, verklaart het nog niet waarom de stijging in voornamelijk Noord-Brabant zo opvallend groot is. Wout Arensbergen, misdaadverslaggever bij het Eindhovens Dagblad, geeft aan dat de politie in Noord-Brabant intensief zoekt naar drugscriminelen en er daardoor ook meer opspoort. Drugscriminelen dragen meestal wapens bij zich, waardoor de politie ook meer wapens vindt. “In Noord-Brabant zijn ze aan het jagen op drugscriminelen en er zijn relatief veel hennepkwekerijen hier in de provincie, waardoor er dus ook veel wapens gevonden worden in Noord-Brabant”, geeft van Arensbergen aan. “Het aantal drugslabs neemt toe in de provincie en dan zijn er ook vaak wapens bij betrokken, zoals in Cuijk het geval was. Meer drugs, betekent meer wapens.” Toch is deze reden alleen niet genoeg voor de groei. “Ik heb het aan de recherche nagevraagd, maar zij hebben ook geen idee. Het is eigenlijk een raadsel waar de stijging aan ligt.”

Gemeente Eindhoven

De opvallende stijging in de gemeente Eindhoven, is net als de stijging in specifiek Noord-Brabant vooralsnog een raadsel. “In Eindhoven is inderdaad een heel duidelijke stijging te zien. De recherche gaat het ook onderzoeken, maar weten ook nog niet goed waar de stijging precies vandaan komt”, zegt Van Arensbergen. Van Arensbergen geeft aan dat veel drugslabs juist niet in Eindhoven zitten, waardoor ook hij geen idee heeft waar de stijging vandaan komt. “Eindhoven is wel de grootste stad van Noord-Brabant, maar alsnog is de stijging relatief gezien erg hoog.”

Administratief gezien kan er ook het een en ander veranderd zijn, waardoor de stijging de laatste jaren toeneemt, maar daar is de politie volgens Van Arensbergen nog niet over uit. De politie heeft helaas geen antwoord geven op de vraag waar de stijging van wapenhandel in Noord-Brabant en in het bijzonder Eindhoven, vandaan komt. “Het is eigenlijk nog een klein beetje een raadsel waar de stijging in ligt”, geeft Van Arensbergen opnieuw aan.

2 april 2021 |
Abdelkarim Megaiz
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media, jaar 2020 - 2021.