David tegen Goliath op de aandelenmarkt
9 maart 2021
Tomas Ansing
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021 Student International Relations and Organizations
Scoop: Data Reveals Who Was Actually Behind GameStop (NYSE: GME) Stock  Rally? | Bitcoin Insider
De logo’s van Gamestop en Reddit, twee grote spelers in dit verhaal. Foto: Bitcoin Investors

Een groep jonge, kleine investeerders probeert grote Amerikaanse hedgefondsen een hak te zetten. Dit proberen zij door een welbekende truc, de ‘short squeeze’. Wat is het plan? Wat zijn de beweegredenen van de groep die zichzelf spottend de ‘Retards’ en ‘Monkeys’ noemt?

De Amerikaanse aandelenmarkt heeft zich de afgelopen maanden opmerkelijk ontwikkeld. Het gaat hierbij om een select groepje aandelen, die door een kleine gemobiliseerde groep op het sociaal mediaplatform Reddit worden opgekocht. Dit groepje aandelen, waar AMC Entertainment en de videogameketen Gamestop (GME) onderdeel van zijn, werd door deze groep de laatste maanden massaal opgekocht. 

Het plan van de Monkeys is om grote Amerikaanse hedgefondsen te short squeezen. Beursanalist en bellegingsadviseur Martijn Groenendijk legt uit wat shorten, en een short squeeze, inhouden: ‘Shorten is eigenlijk het gokken dat een bepaald aandeel zal gaan dalen over een afgesproken periode.’ Hoe dit gebeurt legt Groenendijk uit: ‘In principe leen jij het aandeel van iemand, waarna jij direct het doorverkoopt op de markt voor de huidige dagwaarde. Vervolgens spreek je met degene van wie je dat aandeel hebt geleend contractueel af wanneer hij dat aandeel van je terugkrijgt, op die dag ben je dus verplicht om dat aandeel voor de dagwaarde te kopen en terug te geven. Als het aandeel is gedaald, betekent dat dat jij het verschil in de waarde houden. Als het aandeel in waarde is gestegen, is het verschil in waarde jouw verlies.’

Mobilisering op Reddit

Op Reddit werd door in de groep r/WallStreetBets (een pagina op het platform gerelateerd aan de Amerikaanse beurs) een ontdekking gedaan: grote hedgefondsen hadden bepaalde aandelen veel te veel geshort. Dit was ook het geval: In januari 2021 waren er in totaal 70 miljoen aandelen GME, waarvan 45 miljoen daadwerkelijk in omloop zijn. Op het hoogtepunt was 140% van de omloop short verkocht, dus pakweg 65 miljoen aandelen. Groenendijk: ‘Dit betekent dat het aandeel in de toekomst vaker zou moeten worden gekocht dan dat er in omloop zijn, wat de ruimte geeft voor een shortsqueeze.’ Een shortsqueeze betekent dat een aandeel dat vaak geshort is in grote hoeveelheden wordt opgekocht. Als dit gebeurt, stijgt de prijs van het aandeel. De ‘shorters’ lopen dan risico dat ze het voor een steeds hogere prijs moeten aankopen. Om de geleende shorts terug te geven kan dit tot grote verliezen leiden voor de hedgefondsen.

”We willen de dikke rijke mannen op Wall Street aanpakken.”

De Redditors in de groep bedachten een plan. Doordat veel Amerikanen ook nog hun stimuluschecks kortgeleden hebben gehad, hadden veel mensen extra dollars om uit te geven. Het plan van de groep was dan ook zo veel mogelijk van de aandelen op te kopen, en deze vervolgens niet meer te verkopen. Hierdoor zou de prijs van de aandelen, zeker zodra de contracten van de hedgefondsen afliepen, astronomisch kunnen stijgen. De groep gaf de beweging dan ook de slogan ‘We are going to the moon!’. Wanneer dit het geval is, zouden de hedgefondsen enorme hoeveelheden geld moeten betalen aan de Monkeys, gezien zij het grootste deel van de aandelen in handen hebben. 

Thijs (25) is onderdeel van de groep en heeft aandelen in AMC, een ander aandeel wat heel veel geshort is door grote hedgefondsen. Thijs legt uit waarom hij meedoet aan de risicovolle operatie: ‘Ik heb drie redenen: de belangrijkste is natuurlijk het idee dat je heel veel geld kan verdienen. De tweede is angst om de boot te missen en mensen ontzettend rijk ziet worden op het forum die die stap wel hebben gemaakt. De derde, en de belangrijkste voor mij, is het idee van Power to the People, wij tegen hen, de rijke dikke mannen op Wall Street een keer aanpakken.’ 

Waar gaat het heen?

Dat is de voornaamste drijfveer van veel van de Monkeys. Het gaat om een groter idee, dat de slinkse trucjes die Wall Street al eeuwen gebruikt om de markt te manipuleren, een keer tegen hen worden gebruikt. Groenendijk: ‘De hedgefondsen hebben veel trucs in hun mouw om de markt te manipuleren, en zeker in dit soort gevallen zijn ze niet bang om die te gebruiken.’ Zo bleek ook hier weer belangenverstrengeling aanwezig: Zo werd op het grootste particuliere handelsplatform van de VS, Robinhood, het kopen van GME al voor enkele dagen zwaar gelimiteerd. Hierdoor kelderde de koers van GME. Melvin Capital is een hedgdefonds dat 4,5 miljard dollar heeft verloren door GME. Melvin Capital heeft een kapitaalinjectie gekregen van hedgefonds Citadel LLC om in leven te blijven. Citadel heeft een kleine commissie op elk aandeel dat via Robinhood wordt verhandeld. Ook vanuit Senatoren werden vragen gesteld over het limiteren van GME-aandelen.

Het plan is wel erg risicovol, zo weten zowel Thijs als Groenendijk. Thijs vertelt: ‘Ik heb niet het plan om maar te blijven en te blijven vasthouden totdat we echt op astronomische bedragen komen, ik heb met mezelf afgesproken om zodra het aandeel op een bepaalde prijs komt, alles te verkopen.’ Groenendijk bevestigt dat: ‘De kans dat de aandelen gedurende lange tijd hoog blijven staan is klein. Daarbij lijken de Monkeys een georganiseerde groep, maar feitelijk zijn het ‘lone wolves’.’ Thijs: ‘Deze investeringstechniek staat haaks op wat ik normaliter doe, maar ik kon het bedrag missen. Als je kijkt hoe de gemiddelde Monkey handelt denk ik dan ook niet dat het reëel is dat we ‘To the moon’ gaan. 

Als het plan lukt, zullen we een enorme overwinning voor kleine particuliere investeerders zien. Het is alleen allesbehalve zeker dat dit ook gaat lukken. Voor nu lijken de Monkeys, zelfs na de dip, vast te houden aan hun aandelen. Zij willen geen millimeter inleveren tegenover de hedgefondsen. 

De koers van GameStop (GME) van juni 2020 tot en met 8 maart 2021. Via Yahoo Finance


9 maart 2021 |
Tomas Ansing
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021 Student International Relations and Organizations