Leidse studenten wonen steeds vaker tegen hun zin alleen
8 maart 2021
Sophia Wouda
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021). Bachelor Bestuurskunde.

Ze schieten in Leiden als paddenstoelen uit de grond: zelfstandige studio’s, speciaal gebouwd voor studenten. De gemeente wil zo het kamertekort tegengaan en kan tegelijkertijd aan de nieuwe verkameringregels voldoen. De student heeft echter behoefte aan huisgenoten en een fusie. Maar studio’s blijken voor studentenhuisvesting DUWO voordeliger te zijn.

In 2011 golden er bijna geen voorwaarden voor vergunningen. Gevolg: héél veel verkamering en overlast van studenten. ‘Mensen voelden zich op een gegeven moment niet meer thuis in hun eigen wijk’, zegt Richelle Krens-Kluit, beleidsmedewerker Wonen van gemeente Leiden. De gemeente kwam daarom eind vorig jaar met nieuwe verkameringregels en laat nieuwe studentenflats bouwen. Het zorgde voor veel ophef onder studenten. Er ís immers al een enorm kamertekort en in een wooncomplex met studio’s willen de meeste studenten niet wonen.

In een studio is geen ”studentenvibe”

Want waar de wat oudere studentencomplexen nog fusies hebben, bouwt studentenhuisvesting DUWO nu juist veel wooncomplexen met vooral zelfstandige studio’s. Charlotte (23) verhuisde afgelopen mei van haar studentenhuis met zestien huisgenoten naar een studio op de campus Leidsche Schans. Hoewel het haar goed bevalt, zou ze het eerste- of tweedejaars studenten zeker niet aanraden. ‘Je leert hier geen mensen kennen. Toen ik laatst thuis moest werken, voelde ik me na één dag al eenzaam. Je hoort niks en je ziet niemand. De hele ‘’studentenvibe’’ is hier niet.’

Red de fusie

Die sfeer hangt wél in huizen met een zogenoemde fusie. Een fusie is de gedeelde woonkamer en keuken en ‘het hart het hart van het huis’, aldus student Jeroen Salden.
Hij begon een manifest genaamd ‘red de fusie’ omdat met het bouwen van studio’s volgens hem een stukje studentencultuur verdwijnt. ‘Je ontkomt er niet aan – als je zo’n grote studentenbevolking hebt als Leiden – dat de binnenstad vol raakt en er studentenflats gebouwd moeten worden. Maar juist door fusies kan de echte studentencultuur van de binnenstad uitbreid worden.’ Wooncomplexen met studio’s hebben vaak wel een zogenoemde common room, maar dit is iets heel anders volgens Jeroen. ‘De fusie is de plek waar je de hele dag bent. Dáár leef je en leer je je huisgenoten kennen. Een common room is meer een soort hotellobby.’

Het manifest van Jeroen bleef niet onopgemerkt en heeft ook DUWO bereikt, die het probleem erkent en in een artikel uitlegt waarom zij toch vaak studio’s bouwen. Wat blijkt? ‘De bouw van kamers met gedeelde voorzieningen is nauwelijks goedkoper dan nieuwbouw van studio’s, maar de huuropbrengsten zijn wel veel lager’. Er zijn dus twee redenen. Ten eerste mag DUWO volgens de regels minder huur vragen voor kamers met gedeelde voorzieningen. Ten tweede kunnen studenten geen huurtoeslag krijgen als ze een kamer huren met een gemeenschappelijke fusie, waardoor een individuele studio voor studenten goedkoper is. DUWO vindt dat deze regels zouden moeten veranderen, zodat het lucratiever is om studentenwoningen mét fusie te bouwen.

Studenten samen in hun fusie aan de Herengracht. Foto: Sophia Wouda

Hoewel de gemeente die landelijke wetgeving niet kan veranderen, zijn ze er wel mee bezig. ‘We zijn in gesprek met het ministerie en DUWO om te kijken wat er mogelijk is’, laat Krens-Kluit weten. En hoewel de verkameringregels strenger zijn, is er volgens de gemeente alsnog veel ruimte om te verkameren, vooral hartje centrum. ‘We proberen het allebei te doen. Nieuwe studentencomplexen bouwen – als het kan met fusie – én meer traditionele verkamering in de stad waar het nog wél kan.’

8 maart 2021 |
Sophia Wouda
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021). Bachelor Bestuurskunde.