Achtergrondartikel
Heel Holland Yogaat
6 maart 2021
Sanne Dekker
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media (2020/2021)

Alleen al in de binnenstad van Amsterdam zijn er ongeveer twintig yogastudio’s. Maar niet alleen Amsterdam is op het yogamatje geroepen. Waarom kiezen steeds meer mensen voor deze bewuste manier van sporten?

Yoga wordt steeds populairder. In 2019 deden er 1,6 miljoen Nederlanders aan yoga. Dat meldde het Yoga Magazine. Het percentage Nederlandse vrouwen dat yoga deed was in 2019 met 6% gestegen ten opzichte van het onderzoek van Vereniging Yogadocenten Nederland (VYN) in 2016. Het percentage mannen was hetzelfde gebleven, namelijk 4%. Van het afgelopen jaar zijn er nog geen cijfers bekend en dit komt mede door de coronacrisis.

Maar het uitbreken van het coronavirus heeft er niet voor gezorgd dat mensen niet meer aan yoga doen. Integendeel. Nu zet de opmars zich online voort. Onlangs publiceerde het Financieel Dagblad een artikel over Yoga with Adrienne, ‘De vrouw die miljoenen mensen in lockdown aan het yogaën kreeg’. Mensen van over de hele wereld gingen haar kanaal volgen om vanuit huis toch aan beweging en rust toe te komen.

Flexibel in je velletje

Daan Zeegers (26) doet al sinds zijn 22e yoga. “Als je er jong mee begint, word je niet zo’n stijve ouwe man en zit je lekker flexibel in je velletje.” Ten tweede geeft het hem rust. Hij zou het andere mannen zeker aanraden. “Je gebruikt je lichaam efficiënter dan iemand die zijn spieren oppompt in de sportschool.” Het merendeel van de mensen in een yogales is vrouw. “Ik denk 80% gemiddeld. Maar dat maakt mij niet uit.”

Zeegers doet twee à drie keer per week yoga. Voor de coronacrisis deed hij sowieso een keer per week Hot Yoga, yoga in een verwarmde studio, tussen de 25 en 40 graden Celsius, zodat je spieren goed opwarmen om lekker los te komen. Zeegers: “Daarna een koude douche, dat vind ik relaxt. Dan ben je weer helemaal herboren!”

Onder jonge Amsterdammers lijkt het een trend. Zeegers verklaart: “Yoga is, denk ik, een fijne afwisseling van het drukke leven in de stad. Een momentje om tot rust te komen.” De huidige lockdown weerhoudt hem er niet van yoga te doen. Nu volgt hij online lessen. Via Youtube, of via de app Down Dog. Genoeg mogelijkheden dus.

Geitenwollensokken-gebeuren

Docent Hanna van Gerven (29) deed al yoga op haar veertiende. Haar tantes gaven spelenderwijs yogales bij hen thuis. “Dus ik ben er wel in Nederland mee in aanraking gekomen, maar toen was het nog iets vreemds. Een geitenwollensokken-gebeuren.” Maar tegenwoordig is het hartstikke populair.

Yoga is volgens haar een levensstijl en betekent letterlijk ‘de verbinding van lichaam en geest’. “Ik zie het vanaf een fysiologisch perspectief. Soms ben ik oververmoeid of snel geïrriteerd. Dan doe ik mijn yoga practice en merk ik dat mijn lichaam stijf is, of ergens brandt.” Je zou het lichaam volgens haar kunnen zien als een reflectie van het humeur. Of juist andersom, het humeur een reflectie van het lichaam.

Foto: Hanna van Gerven ©
New Zealand, Castle Hill

Door routinematig een vaste set oefeningen te doen, merk je volgens Van Gerven beter wat er gaande is in het eigen lichaam. Dan worden de oefeningen meditatiever. “Je leert beter naar jouw lichaam te luisteren, wat er ook gebeurt. Het brengt je balans. Daarnaast is yoga gewoon een ontzettend fijn begin van de dag.”

Ondertussen heeft Van Gerven 500 uur aan teacher training op zak en op vele plekken ter wereld lesgegeven. Het aantal yogadocenten in Nederland neemt toe. De populariteit komt de authenticiteit misschien niet ten goede. Van Gerven: “Ik heb het idee dat veel yoga in Nederland tegenwoordig uit z’n context is getrokken. Dan gaat het bijvoorbeeld om hoe goed je jezelf kunt dubbelvouwen, terwijl dat niet per se goed is voor je lichaam.”

Van Gerven vindt het jammer dat er minder aandacht gaat naar de theorie achter yoga. Maar juist om die reden lijkt yoga in Nederland populairder te worden. De VYN meldde dat steeds meer mensen yoga associëren met ‘sportief’ in plaats van ‘spiritueel’. Er zijn dan ook nieuwe soorten yoga ontstaan, zoals ‘Poweryoga’, een actievere, meer op krachttraining gerichte vorm van yoga. Wellicht dat het de nuchtere Hollanders toegankelijker in de oren klinkt.

6 maart 2021 |
Sanne Dekker
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media (2020/2021)