Waarom we een vertekend beeld van Bitcoin krijgen
1 maart 2021
Joyce Kruijt
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021)

Bitcoin is alleen in het nieuws als er iets groots en opvallends gebeurt rondom de cryptomunt. Bitcoin-expert Thom Derks stoort zich vaak aan de mediaberichtgeving. “De media schrijft al twaalf jaar lang dat de Bitcoin naar nul gaat. Ze zitten er al twaalf jaar naast.” In dit artikel lees je over de geschiedenis van Bitcoin en hoe het volgens Derks wel zit.

De Bitcoin waarde volgt een stijgende lijn. Foto: Pixabay (Pixabay License)

Bitcoin is de laatste tijd erg vaak in het nieuws verschenen. Eerst al door de grote piek die de cryptomunt meemaakte begin dit jaar, daarna door investeringen van grote bedrijven in Bitcoin. Hierbij was de investering van 1,5 miljard van Tesla de meest opvallende omdat nog geen bedrijf in een keer zoveel van de cryptomunt had gekocht. Dit was echter niet waar de meeste nieuwsmedia over schreven. De zogenaamde grote ‘Bitcoin crash’ stond daarna prominent in de schijnwerpers.  Bitcoin expert Thom Derks, die zelf schrijft over Bitcoin voor verschillende bedrijven en oprichter is van Pegulanten.nl, vindt het jammer dat journalisten zo sensatie-zoekend verslag geven over de cryptovaluta.

Negatieve aandacht

Media kijken bij Bitcoin namelijk niet naar de lange termijn, maar naar wat het meeste lezers op zal leveren. Als je kijkt naar hoe Bitcoin zich over de jaren heen heeft ontwikkeld is er een stijgende lijn in te vinden. Toch gaat het vrijwel altijd over “het einde van het feestje”. Bitcoin is volgens Derks niet te vergelijken met de beurs zoals media nu vaak doen. “Als de beurs vijftien procent zou dalen staat de wereldeconomie volledig op zijn kop. Bij Bitcoin is een daling van vijftien procent juist een moment waarop je erin kan investeren en niet meteen het einde van de bubbel.”   

Door de coronacrisis voorspellen economen dat meerdere markten zouden gaan instorten. Om dit tegen te gaan wordt er door bijvoorbeeld de Europese Centrale Bank (ECB) steeds meer geld in de economie gepompt. Dit doen ze door geld bij te drukken wat zorgt voor inflatie waardoor het geld minder waard wordt. Bitcoin heeft echter een maximale hoeveelheid munten van 21 miljoen wat er voor zorgt dat inflatie geen groot effect op Bitcoin kan hebben. Volgens Derks is dat dus altijd beter dan een munt die gebonden is aan een waardedaling en bied Bitcoin dus de toekomst.

Evolutie

Derks ziet de Bitcoin als een Darwiniaanse gebeurtenis. “Je vertrouwt niet meer op mensen die geld bij kunnen drukken maar op dat de wiskunde klopt, en die klopt. Dat is het revolutionaire eraan en steeds meer mensen zien dat. Hierdoor besluiten mensen hun spaargeld in Bitcoin te stoppen, want dat wordt meer waard naarmate de tijd vordert, terwijl de waarde van de Euro wel stabiel blijft maar zijn koopkracht verliest over de tijd.”

In het twaalfjarige bestaan van Bitcoin beweren economen en de media steeds dat de cryptomunt ‘ten onder gaat’, ‘naar de nul zal zakken’ en dat het ‘geen intrinsieke waarde zou hebben’. Toch bewijst de munt iedere keer het tegendeel. De mijlpalen van de Bitcoin over de afgelopen twaalf jaar zijn hieronder in een tijdlijn gezet om zo een beeld van de geschiedenis te geven.

Door al deze jaren heen is uiteindelijk Bitcoin alleen maar meer waard geworden. Grote bedrijven investeren steeds meer in Bitcoin en banken maken Bitcoin steeds toegankelijker voor het algemene publiek. De media creëren dus niet altijd een even positief of accuraat beeld van de cryptomunt, maar Thom Derks ziet de toekomst in ieder geval positief in. “Ik denk dat de Bitcoin niet alleen zal blijven stijgen maar ook het betaalmiddel van de toekomst gaat worden.”  

1 maart 2021 |
Joyce Kruijt
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2020/2021)