Massale steun voor gevangen Britney Spears komt jaren te laat
1 maart 2021
Caitlyn Dijkxhoorn
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021

In februari 2021 werd de documentaire Framing Britney uitgebracht, waarin wordt uitgelegd hoe zangeres Britney Spears sinds 2008 als het ware gevangen wordt gehouden door haar conservator en vader, Jamie Spears. Velen vragen zich af hoe een rechter dit toe kan laten, maar de rol van de media mag ook niet vergeten worden.

Wat is een conservator?

Conservatorschap houdt in dat een rechter besloot dat Spears niet voor zichzelf en haar financiën kon zorgen, en dus toezicht nodig had van een andere volwassene. In het geval van Spears werden haar vader en een advocaat co-conservatoren, die in haar plaats mochten bepalen waar ze haar geld wel en niet aan uit mocht geven, maar ook waar ze wel en niet naartoe mocht en of ze auto mocht rijden.

Spears werd door een rechter onder een conservatorschap geplaatst, nadat ze al lange tijd kampte met psychologische problemen, aanvaringen had met de paparzzi en door politie werd aangetroffen onder invloed van drugs.

Not that innocent

Maar hoe heeft het zo ver kunnen komen? Om daar een beeld van te krijgen, moet gekeken worden naar Spears’ carrière. Spears was rond de eeuwwisseling één van de populairste popsterren ter wereld. Na haar eerdere doorbraak bij The Mickey Mouse Club stond ze bekend als een lief onschuldig meisje.

Dit imago begon te veranderen toen ze haar solo-carrière begon. Haar eerste albums verkochten miljoenen kopieën en haar singles stonden bovenaan de hitlijsten. Spears veranderde langzaam van een lieve onschuldige Disney-ster in een sexy popster, en daarmee veranderde ook hoe er in de media over haar gesproken werd.

Volgens Looi van Kessel, docent aan Universiteit Leiden op het gebied van seksualiteit in Amerikaanse cultuur, is Spears niet de enige vrouwelijke popster die negatief werd afgebeeld door de media. “Sex sells, dus aan de ene kant willen de media lezers trekken met sexy popsterren. Maar tegelijkertijd hebben ze een neerbuigende en belerende toon wanneer de popsterren zich dan sexy tonen en gedragen. Ze worden geseksualiseerd, maar als het dan misgaat, zoals bij Britney Spears, zijn ze ‘sloeries’ en ‘sletten’ en hebben ze het aan zichzelf te danken.”

Volgens Van Kessel was deze dubbele standaard ook te zien bij andere popsterren van de periode, zoals Janet Jackson. Toen Justin Timberlake tijdens een optreden in 2004 met Jackson per ongeluk haar topje naar beneden trok, kreeg Jackson er de schuld van, wat een klap was voor haar carrière en imago, terwijl Timberlake er zonder kleerscheuren mee weg kwam.

13 jaar later

Achteraf is het dus niet onbegrijpelijk dat Spears een aantal “breakdowns” had als gevolg van de constante druk en kritiek van de media. Het is ook niet onbegrijpelijk dat een tijdelijk conservatorschap nodig was. Waar veel fans echter een probleem mee hebben, is dat ze nog steeds een conservator heeft.

In de bijna 13 jaar dat Spears onder conservatorschap leeft, heeft ze nog veel muziek geschreven, albums verkocht en optredens gegeven. Volgens veel fans, die de hashtag #FreeBritney gebruiken, kan iemand die de wereld rond kan touren voor optredens, ook zonder toezicht haar eigen financiën regelen en autorijden. Dat Jamie Spears nog steeds volledige macht heeft over het leven van zijn dochter, getuigt dus van problemen rondom het conservatorschap. Maar om een volledig beeld te krijgen van de situatie, is het ook belangrijk om terug te kijken naar de media en hoe zij Spears behandeld hebben. Het is maar de vraag hoeveel controle Spears had over haar leven voordat het conservatorschap inging, als ze zo weinig controle had over hoe de wereld naar haar keek.

1 maart 2021 |
Caitlyn Dijkxhoorn
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2020/2021