De maand maart is aangebroken, wat betekent dat over acht dagen de wereld in het teken staat van Internationale Vrouwendag. Door het coronavirus zullen de georganiseerde evenementen er anders uitzien dan gebruikelijk. Desalniettemin zetten verschillende organisaties in Nederland alles op alles om deze dag niet zomaar voorbij te laten gaan.
Vooral in de grote steden begint langzamerhand steeds duidelijker te worden hoe zij 8 maart gaan invullen. Zo organiseert de Gemeente Delft een bijeenkomst waarbij verschillende gastsprekers aan het woord komen. In Amsterdam roept een groep vrouwen via Facebook op die dag om 15 uur op het Museumplein bijeen te komen. In Den Haag beginnen de activiteiten rondom dit thema zelfs al vanaf 2 maart, en worden er op 8 maart vijf miniconcerten gegeven. Met uitzondering van de bijeenkomst in Amsterdam, voelen alle organisaties zich dit jaar genoodzaakt om de evenementen online te organiseren.
Jammer, vindt de 65-jarige Louk van Riet. Al sinds 2013 is hij als enige man vrijwilliger bij Stichting 8 Maart Delft. Met een team van zes vrouwen weten ze er elk jaar weer een bijzondere dag van te maken. ‘’Normaal gesproken huren we de ruimte bij het Vermeer Centrum af en komen er wel zestig tot tachtig mensen op af. Dit jaar verloopt alles via Zoom, een programma waar ik zelf maar weinig van begrijp.’’
Niet alleen Van Riet baalt ervan dat het online is. Ook de gasten die het evenement jaarlijks bezoeken vinden het jammer, blijkt uit de verklaring van Van Riet: ‘’Er komen op zo’n dag vrouwen uit allerlei culturen bijeen. Voor sommigen is dit hun enige jaarlijkse uitje waar ze van hun man naar toe mogen, omdat er alleen maar vrouwen aanwezig zijn. Dat wordt hen nu afgenomen.’’
Ontwikkelende emancipatie
Sinds de afgelopen jaren neemt de aandacht rondom Internationale Vrouwendag toe. Vooral in het buitenland berichten de media er in toenemende mate over. Naast initiatieven die burgers nemen, worden er ook in de politiek grote stappen gezet die bevorderlijk zijn voor de vrouwenemancipatie. Zo kwam de Europese Unie in november 2020 met een genderactieplan dat de rechten van vrouwen en meisjes centraal stelt. Het ideaal is een gendergelijke wereld te bereiken. In achttien punten worden de belangrijkste doelstellingen samengevat.
Wie erg blij is met dit politieke initiatief van de Europese Unie, is Aletta Makken (55). Als feministe kan zij als geen ander benadrukken hoe belangrijk het is dat deze dag gevierd wordt. ‘’Nog altijd zijn bepaalde beroepen in Nederland gefeminiseerd. Bovendien hebben veel bedrijven geen vrouwvriendelijk beleid, en is er een slechte ouderschapsregeling voor mannen.’’ Ze geeft toe dat Nederland al redelijk op weg is naar een geëmancipeerde samenleving, maar het trage proces hiervan stoort haar.
Kortom, voor Makken zijn er genoeg redenen te benoemen waarom het nodig is om veel aandacht te schenken aan Internationale Vrouwendag. Niet voor niets besloot ze elf jaar geleden een website op de richten. Op dit platform is een verzameling van activiteiten te vinden die in het thema van Internationale Vrouwendag staan. Elk jaar bedenkt ze een landelijke campagne om meer aandacht te trekken voor het onderwerp. Dit jaar is het thema #InvloedmetImpact. Vanwege de coronamaatregelen is aan diverse organisaties gevraagd dit jaar een toepasselijk filmpje op te sturen. Deze worden op de website gepubliceerd. Op die manier zijn alle losse evenementen toch nog verbonden met elkaar.
Kaart met activiteiten
Op de onderstaande kaart is een overzicht te vinden van de evenementen die op 8 maart plaatsvinden. In meerdere steden worden verschillende activiteiten ondernomen.