Het songfestival is afgelast: van winst tot alternatieve show

In 2020 zou het Eurovisiesongfestival zijn 65e verjaardag vieren. Deze jubileumeditie in Ahoy wordt echter met een jaartje uitgesteld. In deze reconstructie laten we zien hoe het Nederlandse songfestivaljaar eruitzag.

Het internationale songfestival had in mei neer moeten strijken in Rotterdam. Foto: Pixabay (CC0).

Het was een van de meest besproken onderwerpen in het afgelopen jaar, bij elke talkshow zag je het wel voorbijkomen. Nadat op 18 mei 2019 Duncan Laurence voor Nederland het eurovisiesongfestival won in Tel Aviv, leek er in Nederland een ware songfestivalkoorts te heersen. Elke kleine onthulling genoot enorme media-aandacht: van de jurk van Chantal, tot het logo en de slogan aan toe.

De hype rond de organisatie begon met een strijd tussen steden om het songfestival te mogen organiseren. Van Amsterdam tot Zwolle en van Leeuwarden to Maastricht, iedereen zei het wel te willen doen. Op 10 juli 2019 stond de deadline voor het inleveren van een bidbook. De steden die dit uiteindelijk ook daadwerkelijk deden waren ‘s-Hertogenbosch, Arnhem, Utrecht, Maastricht en Rotterdam. Rotterdam trok hierbij aan het langste eind.

Hoewel de loting voor de halve finales nog gewoon doorgang vond, werd het coronavirus steeds vaker in combinatie met het songfestival genoemd. Op 18 maart wordt dan ook duidelijk dat het songfestival in Rotterdam niet door zal gaan in 2020. Dit betekent echter niet dat de fans van het songfestival helemaal zonder moeten. In plaats van het songfestival wordt er een alternatieve show georganiseerd. Deze show heet Europe Shine a Light. Op 16 mei 2020, de eigenlijke finaledag van het songfestival in Rotterdam, vindt de alternatieve show plaats. Aan het einde van de uitzending van Europe Shine a light werd bekend gemaakt dat Rotterdam, samen met Ahoy, in 2021 opnieuw de kans krijgt om als gastheer voor het songfestival te fungeren.

21 juli 2020 |
sanderstoffer