Dit zijn belangrijke plekken in het Amerikaanse slavernijverleden
16 juni 2020
Heather van Vliet
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020

De dood van de 46-jarige Afro-Amerikaanse George Floyd heeft de langdurige strijd tegen raciale ongelijkheid en onderdrukking van de zwarte gemeenschap in de Verenigde Staten fel doen oplaaien. Voor veel Afro-Amerikanen is het noodzakelijk dat de onmiskenbare rol van slavernij in de geschiedenis van het land eindelijk onder ogen wordt gezien.

George Floyd kwam op 25 mei in de stad Minneapolis om het leven, toen hij tijdens zijn arrestatie door een blanke agent langdurig tegen de grond werd gedrukt en hierbij stikte. In meer dan 100 steden verspreid over hele land ontstonden demonstraties en protestacties tegen institutioneel racisme en overmatig politie-geweld. In de bloederige rellen en massale plunderingen die werden ontketend vonden nog eens zes mensen de dood, door schietpartijen en gewelddadig ingrijpen van het Amerikaanse leger.

Op verschillende plekken werden standbeelden en gedenktekens besmeurd en omvergeworpen van blanke, nationale helden die betrokken waren bij de internationale slavenhandel. Volgens de demonstranten moet de pijnlijkheid van het slavernijverleden eerlijk onder de aandacht worden gebracht en niet langer worden ontkend. Het laat zien hoe institutioneel racisme al eeuwenlang een diepgeworteld en wijdverspreid onderdeel van de Amerikaanse geschiedenis is.

Hieronder vindt u een overzicht van plekken die een belangrijke rol hebben gespeeld in het slavernijverleden van de Verenigde Staten.

16 juni 2020 |
Heather van Vliet
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020