Datavisualisatie
Raciale ongelijkheid in de VS in cijfers
Fibonacci Blue / CC BY (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)y_26,_2020_12.jpg

Na de gewelddadige dood van de Afro–Amerikaanse George Floyd zijn in de VS grote protesten uitgebroken. Floyd, die verdacht werd van het vervalsen van een briefje van twintig dollar, overleed nadat een agent hem minutenlang van de adem beroofde door met zijn volledige gewicht op Floyd’s nek te gaan zitten. Het is de zoveelste uitbarsting van protesten in de VS nadat wederom een Afro-Amerikaan overlijdt na verdacht te zijn van een relatief licht vergrijp.

De politie wordt al jarenlang beticht van het onheus behandelen van de zwarte bevolking. Ook vóór het presidentsschap van de raciaal polariserende Donald Trump leidde politiegeweld tegen zwarte Amerikanen al vaak tot vreedzame én gewelddadige protesten. En waar door Amerikaanse conservatieve politici vaak kritisch gereageerd wordt op de protesten, die soms gepaard gaan met vernielingen, ondersteunen veel Democraten juist de strijd van de zwarte Amerikanen.

De huidige protesten liepen uit de hand nadat betogingen hard uiteen werden geslagen door de politie. Ook in dit geval werd het optreden tegen de grotendeels zwarte betogers sterk veroordeeld. De leus Black Lives Matter, vernoemd naar de gelijknamige beweging ging de wereld over. De protesten hebben zich inmiddels verspreid tot buiten de VS, waaronder onder meer naar Amsterdam, waar vandaag een grote betoging was.

Bevooroordeeld

De politie wordt er dus van beschuldigd tegen Afro-Amerikanen harder op te treden, maar in hoeverre ondersteunen de cijfers dit? Statistieken van Mapping Police Violence laten zien dat in praktisch alle staten het aantal doden als gevolg van politiegeweld onder de zwarte bevolking veel hoger is dan je zou verwachten. Zo is 24% van de dodelijke slachtoffers zwart, terwijl slechts 13% van de populatie zwart is.

Politiegeweld in de VS
Infogram

Verschillen

Het politiegeweld is slechts één van de aspecten van raciale ongelijkheid in de VS. Hiernaast hebben zwarte Amerikanen gemiddeld ook een lager inkomen dan hun witte buren, komen ze vaker in de gevangenis terecht, hebben ze slechtere kansen op de arbeidsmarkt en zijn hun kansen in het onderwijs lager.

Die verschillen worden alleen maar uitvergroot door de alomvertegenwoordigde aanwezigheid van racisme en discriminatie. Al decennialang worden er vele duizenden meldingen gedaan van discriminatie op de werkplaats door zwarte Amerikanen. Slechts een klein deel van deze meldingen heeft juridische gevolgen.

Untitled infographic
Infogram

Economische ongelijkheid

De economische ongelijkheid is enorm. Het totale vermogen (dat is de waarde van alle bezittingen min het totaal aan schulden) van zwarte gezinnen is zo’n 85 000 dollar. Witte gezinnen daarentegen hebben een gemiddeld vermogen van meer dan 650 000 dollar.

Untitled report
Infogram

En ook de armoede onder de zwarte bevolking is veel hoger dan bij de witte bevolking. Een gebrek aan economische kansen maakt het functioneren in de Amerikaanse samenleving, die niet veel sociale vangnetten heeft, erg lastig.

Armoede in de VS
Infogram

Het oplossen van de economische- en kansenongelijkheid blijkt erg ingewikkeld. En ook de aanpak van discriminatie en racisme lijkt onder het presidentschap van Donald Trump een ondergeschoven kindje te zijn. De wereldwijde protesten hebben de aandacht echter teruggebracht naar de problemen die zwarte Amerikanen ervaren. Aan politiegeweld lijkt de komende tijd wat gedaan te gaan worden, en voor de andere problemen is nu tenminste aandacht. Wellicht dat er onder de volgende president eindelijk op dit gebied ook verbeteringen zichtbaar zullen zijn.

1 juni 2020 |
JanF