Hoeveel gas er in Groningen uit de grond is gehaald?
1 juni 2020
Ceres Scholten
Ik ben student Bestuurskunde aan de universiteit Leiden en volg nu een Minor Journalistiek en Nieuw Media.

Het gasveld van Groningen behoort tot de grootste gasvelden per wereld. Na de vondst van de gasbel in Slochteren, die erg belangrijk was voor de Economie destijds, is er alleen maar meer gas uit de bodem onttrokken. Vanaf de jaren 90 had Groningen te maken met de eerste aardbevingen.

In 2018 begon er een discussie over de gaswinning, nadat er in het Groningse dorpje Zeerijp een flinke aardbeving had plaatsgevonden. Vele huizen waren beschadigd omdat deze beving een kracht had van 3,4 op de schaal van richter.

Gaswinning en aardbevingen

Het aantal aardbevingen in de provincie ligt inmiddels boven de 1200. Er wordt de inwoners steeds meer geprotesteerd. Omdat Nederland behoorlijk afhankelijk is van de gaswinning in Groningen lijkt het er niet op dat het probleem snel wordt opgelost. Wel is de productie al in grote mate verminderd. Vijf locaties in het noorden van Groningen worden inmiddels ontmanteld.

Slochteren en omgeving

Rondom Slochteren zijn er nog veel locaties waar veelvuldig gas wordt gewonnen. Een Nederland zonder gaswinning is ook tot 2030 niet mogelijk omdat we aan omliggende landen de verplichting hebben om gas te leveren. Daarnaast kost het overschakelen op andere energiebronnen geld en tijd.

Kaart met locaties

In de onderstaande kaart kun je zien welke gebieden ontmanteld zijn en welke gebieden in Groningen nog steeds actief zijn in het winnen van gas. Ook kun je hier verschillende actuele artikelen in lezen over recente aardbevingen.

1 juni 2020 |
Ceres Scholten
Ik ben student Bestuurskunde aan de universiteit Leiden en volg nu een Minor Journalistiek en Nieuw Media.