Interactieve kaart
Kaart: hier werden begin 2020 bombrieven bezorgd
30 mei 2020
Ole Neijzen
Student Journalistiek & Nieuwe Media

Begin dit jaar werd Nederland opgeschrikt door een reeks bombrieven, die in de maanden januari en februari op verschillende adressen werden bezorgd. Op deze kaart is te zien waar de pakketjes precies bezorgd werden.

Dit nieuwsbericht is oorspronkelijk geschreven in februari 2020.

De eerste bombrieven werden op 2 januari 2020 gemeld. Bedrijven in Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ontvingen samen in totaal vijf bombrieven, die allemaal niet tot ontploffing kwamen. In de dagen daarna wordt een explosief pakketje aangetroffen bij het Okurahotel in Amsterdam, ontvangen een Maastrichts ABN Amro-filiaal en verschillende bedrijven in onder andere de hoofdstad een waarschuwingsbrief, en wordt een bombrief onderschept in een Amsterdams postsorteercentrum.

Voor bijna een maand blijft het dan stil, totdat op 12 februari bij de postkamer van ABN Amro in Amsterdam en in een postcentrum in Kerkrade twee brieven ontploffen. Er vallen geen gewonden. Diezelfde dag maakt de politie bekend dat de afzender, die nog altijd onbekend is, een bedrag in bitcoins eist. Een dag later wordt een brief aangetroffen in Leusden, en ontploft er een pakketje bij een gebouw van de ING Bank in Amsterdam.

Sinds 13 februari zijn er geen pakketjes meer aangetroffen. De politie is nog steeds op zoek naar de dader, en looft een beloning van 15.000 euro uit voor de tip die tot diens aanhouding leidt.

Bron: RTL Nieuws.

30 mei 2020 |
Ole Neijzen
Student Journalistiek & Nieuwe Media