Datavisualisatie
Corona: hoe staat Afrika ervoor?
30 mei 2020
Ole Neijzen
Student Journalistiek & Nieuwe Media

Terwijl in veel Europese landen de eerste versoepelingen van de coronamaatregelen een feit zijn, slaat het virus in andere delen van de wereld nog steeds om zich heen. Waar westerse landen vaak een zorgsysteem hebben dat in ieder geval de grootste klappen kan opvangen, is dat in Afrika vrijwel nergens het geval. Hoe staat het continent er nu voor?

Afrika lijkt op dit moment nog niet bezweken onder het coronavirus. Hoewel in sommige landen, met name Zuid-Afrika en Egypte, het aantal besmettingen en doden hard oploopt, blijven die aantallen in het de meerderheid van de Afrikaanse landen nog steeds laag. Op onderstaande kaart is te zien hoeveel besmettingen er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in ieder land geconstateerd zijn.

Coronabesmettingen Afrika
Infogram

Een belangrijke statistiek die iets kan zeggen over de mate waarin een land het hoofd kan bieden tegen het coronavirus, is het aantal beschikbare IC-bedden. In Nederland kan dat aantal nu opgeschaald worden tot maximaal 2000, wat neerkomt op ongeveer 12 IC-bedden per 100,000 inwoners. In onderstaande grafiek valt af te lezen hoeveel IC-bedden er per 100,000 inwoners beschikbaar zijn per land in Afrika. Met uitzondering van Egypte, Zuid-Afrika en de Seychellen is het aantal beschikbare bedden per 100,000 inwoners in de meeste landen in Afrika lager dan vijf, en zijn er zelfs landen met helemaal geen bedden, zoals Zuid-Soedan.

IC bedden Afrika
Infogram

Het land dat tot nu toe de meeste coronabesmettingen geregistreerd heeft, is Zuid-Afrika. De eerste besmetting werd daar op 5 maart geconstateerd. Het epicentrum van de uitbraak ligt rond de stad Kaapstad. In tegenstelling tot veel Europese landen moet de piek in Zuid-Afrika nog komen. Op onderstaande grafiek is te zien hoe het aantal besmettingen de laatste tijd is opgelopen.

Corona in Afrika
Infogram

Grote zorgen zijn er in het land over het grote aantal Zuid-Afrikanen dat in de zogenaamde townships woont. In deze sloppenwijken is het bijna onmogelijk om afstand te houden, en zijn de hygiënische voorzieningen vaak schaars. Wetenschappers vrezen daarom dat het dodental in het land de 40,000 kan passeren binnen dit kalenderjaar.

Hoe de uitbraak van het coronavirus in ieder land op het Afrikaanse continent zal verlopen is nog onduidelijk. Maar gevreesd wordt dat voor veel landen, ook voor Zuid-Afrika, het ergste nog moet komen.

Bronnen:

BBC News. “Coronavirus: South Africa Covid-19 deaths ‘to soar’ in coming months”. 20-05-2020. https://www.bbc.com/news/world-africa-52745235

CIA World Factbook. “Country Comparison: Population”. Bezocht op 28-05-2020. https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/rankorder/2119rank.html

Ma, X., & Vervoort, D. (2020). Critical care capacity during the COVID-19 pandemic: Global availability of intensive care beds. Journal of Critical Care 58(1), 96-97.

World Health Organization. “Covid-19 Dashboard (live)”. Bezocht op 28-05-2020. https://covid19.who.int/

World Health Organization. “South Africa”. World Health Organization Covid-19 Dashboard, 28-05-2020. https://covid19.who.int/region/afro/country/za

30 mei 2020 |
Ole Neijzen
Student Journalistiek & Nieuwe Media