Zonder Matthijs draait De Wereld niet meer Door
27 mei 2020
Doris Aafjes
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media 2019-2020
Matthijs van Nieuwkerk (2018) (Bron: DWDD, CC BY 3.0)

Vijf jaar geleden bezocht ik met mijn vader een uitzending van De Wereld Draait Door. Vol bewondering keek ik de hele uitzending naar Matthijs van Nieuwkerk die het presenteerde. Ik kon haast niet geloven dat hij dit elke dag deed. Na de uitzending liepen we de studio uit en zagen we Matthijs op zijn fietsje stappen. Hij had nog net geen boterhamtrommel op zijn bagagedrager vastgebonden. Ik realiseerde me dat dit gewoon zijn baan was, sterker nog hij was vergroeid met dit werk. Toen Matthijs van Nieuwkerk begin februari liet weten te stoppen met DWDD, liet BNNVARA dan ook weten dat het geen optie was om het programma voort te zetten zonder hem. Als je Matthijs van Nieuwkerk zegt, zeg je DWDD en als je DWDD zegt, zeg je Matthijs van Nieuwkerk. Maar hoe is dit eigenlijk zo ontstaan?

In 2005 werd besloten dat er een nieuwe talkshow op de publieke zender moest verschijnen. Drie weken voor de eerste uitzending, was er nog geen geschikt format. Toen heeft producent Ewart van der Horst het format bedacht. “Ik heb het programma om Matthijs heen verzonnen”, vertelt hij in een interview aan de Volkskrant. Het format bestond uit drie grote gespreksonderwerpen, met veel aandacht voor media en cultuur, want daar lag volgens Ewart de kracht van Matthijs. In de beginjaren kreeg Matthijs veel kritiek op zijn gehaaste presentatie. Dit was ook het idee van Van der Horst: elke onderwerp moest in een hoog tempo worden besproken, om te voorkomen dat er wordt weggezapt.

Het tempo van Matthijs doet niet af van de aandacht voor zijn gasten. Collega’s van Matthijs laten weten dat hij zijn gasten altijd in het middelpunt zet. Sonja Barend, ook wel de talkshow koningin van Nederland genoemd, vertelt hierover: “Als je er zit, dan voel je je thuis. Hij kijkt je aan en op dat moment ben jij het belangrijkste in zijn leven.” Dat hij dit gevoel kan geven in zo’n korte tijd, geeft aan dat hij goed weet wat hij doet. Volgens Antoinnette Scheulderman, een tafeldame van het programma, heeft Matthijs altijd een duidelijk doel: “Als ik aan tafel zit, voel ik dat hij een plan heeft. Hij werkt ergens naartoe en houdt de teugels stevig in handen.” Matthijs van Nieuwkerk staat bekend om het ophemelen van zijn gasten, wat ook als overdreven kan worden gezien. Hij kondigt zijn gasten dan aan als bijvoorbeeld dé kenner op een bepaald gebied of dé muzikant van het moment.

Matthijs van Nieuwkerk zelf denkt nuchter over zijn succes na. In een interview met de Volkskrant werd ooit aan hem gevraagd of hij zich niet afvraagt hoe hij hier terecht is gekomen. Hij antwoordde hierop dat hij dat heel goed weet: aanleg, hard werken en geluk. Hij weet wel dat het bijzonder is wat voor werk hij heeft. Over het salaris van Matthijs is vaak ophef geweest, maar Matthijs vertelde aan het Parool dat hij zich daar nooit aan heeft gestoord: “Ik heb me er nooit voor geschaamd en ben er werkelijk nooit verlegen over geweest: als je meer dan gemiddeld werkt, meer dan gemiddeld succes hebt en meer dan gemiddeld voor een zender betekent mag je meer dan gemiddeld verdienen.”

De kritiek die Matthijs van Nieuwkerk in die 15 jaar kreeg, is ook juist het gene dat hem een goeie presentator maakte. Het ophemelen van gasten zorgde ervoor dat zij zich bijzonder voelden en het hoge tempo zorgde ervoor dat het publiek zijn aandacht erbij hield. Dat het format van DWDD om Matthijs heen is gebouwd, heeft hem geholpen om zijn draai helemaal te vinden. Helaas is Matthijs nu klaar met tollen. We hebben er enorm van genoten. Tot zover: De Wereld Draait Doorrrrrr.

27 mei 2020 |
Doris Aafjes
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media 2019-2020