Woningmarkt is nog steeds draaiende
27 mei 2020
Jessie Eickhoff
Studente minor journalistiek en nieuwe media 2019/2020

De coronacrisis heeft de woningmarkt nog niet doen omvallen. Integendeel, er zijn meer woningen verkocht dan voor de coronacrisis.

Toen de coronacrisis aanbrak, waren economen en experts ervan overtuigd dat minder mensen een huis zouden kopen. ‘Ook de Nederlandse huizenmarkt ontkomt niet aan de gevolgen van het Covid-19-virus’, beweerden economen Carola de Groot en Lisanne Spiegelaar van de Rabobank in een themabericht.

Tot nu toe is het tegenovergestelde gebleken. Sinds de coronamaatregelen komen er steeds meer huizen te koop te staan die gemiddeld sneller en voor hogere prijzen worden verkocht. Dit blijkt uit cijfers van het NVM.

  • Het aantal te koop gezette woningen is sinds het begin van de coronacrisis, in dezelfde periode als vorig jaar, 1,4 procent hoger.
  • Vorig jaar duurde het gemiddeld 42 dagen voordat een woning werd verkocht. Nu duurt dit nog maar 29 dagen.
  • De vierkante meterprijs van verkochte woningen is tussen half april en mei met 1,1% gestegen in vergelijking met de maand voor de lockdown.

Uit cijfers van het CBS volgt dat koopwoningen duurder zijn geworden en dat er meer worden verkocht.

‘Het vertrouwen in de economie is nog aanwezig. Mensen die al tijden op zoek zijn naar een koopwoning haken niet af’, meldt het NVM. De grote vraag en het kleine aanbod, zorgen voor hoge prijzen. ‘Vele makelaars krijgen te horen dat verkopers hun huis vervroegd te koop hebben gezet, omdat ze bang zijn dat de prijzen gaan kelderen.’

Daarnaast lijken de woonwensen veranderd te zijn. Door het vele thuis zijn, lijken mensen het hebben van leefruimte en een tuin meer gaan waarderen. Het filter ‘buitenruimte’ en ‘tuin’ is op Funda de afgelopen maanden met bijna 20 procent gestegen. In andere jaren was er geen vergelijkbare trend te zien.

‘Als de coronacrisis nog langer aanhoudt, kan de stijging in de huizenprijzen verminderen’, vertelt de Groot. ‘Oplopende werkloosheid is hier onder andere de oorzaak van. Als er minder vertrouwen in de economie en woningmarkt komt, zal het aantal verkopen verminderen.’

Desalniettemin heerst er grote krapte op de woningmarkt en is de rente laag. ‘Het tekort op de woningmarkt kan alleen opgelost worden door de komende jaren te blijven bouwen’, meldt het NVM.

27 mei 2020 |
Jessie Eickhoff
Studente minor journalistiek en nieuwe media 2019/2020