Interactieve kaart
Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in het Gooi
27 mei 2020
Kirstin Toren
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/20.

Door het coronavirus kunnen veel evenement niet doorgaan. Zo ook de dodenherdenking en Bevrijdingsdag. Maar ondanks alles wisten ze er in het Gooi, op een creatieve manier, toch nog wat van te maken.

Op de meeste plekken werden herdenkingen zonder publiek gehouden. Zoals Blaricum, Laren en Naarden. Toespraken van burgemeesters werden online uitgezonden en ’s avond was er vaak de mogelijkheid om toch bloemen te leggen bij de verschillende monumenten. In Hilversum werd er in de middag naast een kranslegging ook een herdenkingsconcert gehouden met het klokkenspel in de Raadhuistoren.

Programmamaker Hein Hoffman heeft een ter ere van 4 mei een documentaire gemaakt over de dodenherdenking in Huizen. In de documentaire vertellen jongeren de verhalen van verschillende Huizense slachtoffers. De documentaire vertelt onder andere het verhaal over het verzetsmonument in Huizen en de drie verzetsstrijders die daar op 28 september 1944 zijn geëxecuteerd door de Duitsers.

De Huizense 4 mei documentaire van Hein Hoffman.

Voor meer informatie over verzet in het Gooi kunt u de onderstaande kaart bekijken. Hier zijn een aantal bekende verzetsplekken, verzetsstrijders en onderduikadressen van het Gooi te zien. Deze kaart omvat niet al het verzet in de regio, aangezien er over vele plekken en personen gewoonweg te weinig informatie te vinden is

Bevrijdingsdag

Op Bevrijdingsdag gingen in Hilversum de meeste evenementen helaas niet door. Wel werd er een nieuw monument onthuld op het Gooilandplein. Het monument is een standbeeld van een ijsbeer. Dit is een referentie naar de ‘Polar Bear Division’, een Britse infanterie divisie, die op 7 mei 1945 het Gooilandplein binnen reed en Hilversum bevrijdde.

Het Hilversumse bevrijdingsmonument, ter ere van de ‘Polar Bears’, die op 5 mei werd onthuld. Foto: Tulp8 (Creative Commons BY-SA 4.0).

In Huizen en Blaricum werd er een online lunch gehouden. Vantevoren konden bij verschillende winkels en organisaties lunchpakketten gehaald worden. Ook de lokale voedselbanken leverde pakketten. ’s Middags werd de lunch live uitgezonden op internet en bij NH Nieuws. Verder was er een online tentoontstelling over 75 jaar vrijheid, georganiseerd door atelierroute Huizen.

27 mei 2020 |
Kirstin Toren
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/20.