222 miljoen euro voor een speler?! Deze Europese clubs legden gigantische bedragen neer voor hun sterspeler
8 mei 2020
Paul Maas
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media, jaargang 2019/2020.

Op 12 februari werd bekend dat Ajax- speler Hakim Ziyech een transfer maakt naar Chelsea. Ajax ontvangt 44 miljoen euro voor de aanvallende middenvelder, een ongewoon hoog bedrag voor een Eredivisieclub. Toch kan het nog veel gekker: de duurste speler ooit is voor vijf keer zo veel verkocht. Maar welke clubs hebben er nou zoveel geld over voor één speler?

Parc des Princes in Parijs, thuishaven van de duurste speler ooit @Валерий Дед, under license cc-by-3.0.

Het geld lijkt tegenwoordig niet op te kunnen bij Europese topclubs. In het laatste decennium zijn er maar liefst tien spelers voor meer dan 100 miljoen euro gekocht. Het lijken ongekende bedragen als je het vergelijkt met jaren geleden. Ter illustratie: sterspeler Diego Maradona vertrok in 1984 voor (omgerekend) zeven miljoen euro uit Barcelona naar Napoli.

Zet die zeven miljoen tegenover de 222 miljoen euro die Paris Saint German in 2017 overhad voor aanvaller Neymar en je begrijpt: tijden veranderen. Natuurlijk heb je ook in de voetbalwereld met inflatie te maken, maar er valt niet te ontkennen dat Europese clubs de afgelopen jaren steeds dieper in de buidel tasten voor sterspelers. En niet alleen in Parijs, ook andere Europese grootmachten gaven afgelopen jaren recordbedragen uit. Hieronder vind je er een overzicht van.

\
8 mei 2020 |
Paul Maas
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media, jaargang 2019/2020.