Hoe wij de insecten een handje kunnen helpen
6 mei 2020
Anne van Gent
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020
Foto door Michael Hodgins via Pexels

Bijen, vlinders en lieveheersbeestjes. Wie kent deze insecten niet. De beestjes zijn erg nuttig voor natuur en mens en het is dan ook zorgwekkend dat ze steeds minder voorkomen. Onderzoekers en natuurorganisaties trekken aan de bel en benoemen dat we in actie moeten komen. Gelukkig kunnen wij zelf ook iets doen om de insecten een handje te helpen.

De insectenstand is in dertig jaar tijd met 75% afgenomen. Tot die conclusie kwamen Duits-Nederlandse onderzoekers in 2017. Ze waarschuwden dat deze daling op den duur kan leiden tot het uitsterven van insecten. Een nieuw onderzoek uit april 2020 laat gelukkig zien dat de afname van het aantal insecten minder zorgwekkend is dan gedacht. Het blijkt te gaan om een daling van 0,9 in plaats van 3% per jaar. Toch is ook deze daling een zorgwekkende ontwikkeling.

Insecten zijn van levensbelang voor tal van ecosystemen en voedselketens en de verbetering van de leefomstandigheden van deze dieren is dus cruciaal. De vraag rijst dan ook nu: Hoe kunnen wij deze insecten helpen? In onderstaande explainervideo worden drie tips gegeven om de insecten in deze moeilijke tijden bij te staan.

Meer tips om de insecten te helpen vind je hier:

hetkanwel.nl

natuurmonumenten.nl

jonkershoveniers.nl

milieucentraal.nl

visdief.nl

6 mei 2020 |
Anne van Gent
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020