Waarom (kleine) steden tijdens carnaval een pseudoniem krijgen en er toe doen
6 mei 2020
Sophie Jansen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020

Vier dagen per jaar, in februari, kleurt Nederland in alle kleuren van de regenboog en veranderen veel steden zelfs van naam. Carnaval wordt – vooral in Brabant – groots gevierd, maar waarom eigenlijk? En welke steden zijn ‘belangrijk’ tijdens dit bierfestijn?

Er is in Nederland een verdeeldheid van voor -en tegenstanders die driehonderd√©√©nenzestig dagen per jaar in harmonie naast elkaar kunnen leven. Onmogelijk, zou je zeggen. Maar Carnaval blijkt een hoop met zich mee te brengen. Mensen die er niet van houden doen er niet aan mee, maar kunnen er in sommige steden niet onderuit. Maar dit zijn, gek genoeg, niet de ‘grote’ steden van ons land, zoals Amsterdam. Tijdens Carnaval kent Nederland andere hoofdsteden.

Neem nu het dorpje ‘Oldenzaal’ in Twente, menig mens zou het niet snel uitkiezen voor een avondje stappen. Laat staan een hotel boeken voor een heel weekend. Eigenlijk is het niet zo gek dat een progressieve stad als Amsterdam niet aan Carnaval doet, maar een klein oud dorp als Oldenzaal wel. Gezien het feit dat Carnaval van oorsprong een katholiek feest is, dat vooraf ging aan het vasten.

Steden krijgen tijdens de feestvreugde compleet afwijkende namen toegewezen, en deze worden dan ook loyaal gebruikt onder de feestgangers. Maar hoe komen de steden nu eigenlijk aan hun naam?

In deze map maak jij een virtueel rondje door Nederland, langs de top tien grootste Carnaval steden in Nederland. Welke dat zijn, zal sommigen nog verbazen.

6 mei 2020 |
Sophie Jansen
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020