Wat je als Leidse student moet weten over de Tweede Wereldoorlog
5 mei 2020
Jamie Aijpassa
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2019-2020)

Vandaag is het weer zover: Nationale Bevrijdingsdag. Dit jaar vieren we een hele bijzondere, namelijk 75 jaar bevrijding. Een bevrijdingsfestival zit er dit jaar door de coronacrisis helaas niet in. In plaats daarvan is het tijd om je als Leidse student eens te verdiepen in de periode 1940-1945.

Inwoners van leiden vieren dat ze bevrijd zijn. Foto: Nationaal Archief (CC-BY-SA)

Er valt een hoop te vertellen over Leiden in de tijd van de Duitse bezetting. Er werd censuur ingesteld, waardoor de mensen niet meer alles mochten zeggen of lezen wat zij wilden. Eten, brandstoffen en grondstoffen werden schaars. De Leidse Joden werden gearresteerd en de meesten van hen werden vermoord. Veel mannen werden als dwangarbeider naar kampen in Duitsland gestuurd. Kortom, de Leidenaren hadden het moeilijk.

Studentenverzet

Ondanks alle moeilijkheden werd er door de burgers verzet gepleegd. 5 procent van de Nederlanders zat actief in het verzet. Wat je misschien nog niet wist, is dat ook studenten hard hun best deden om de Duitsers tegen te werken. Zij spanden zich samen in het studentenverzet. Dit was gaande in de negen studentensteden die Nederland destijds had. In de tijdlijn hieronder vind je de hoogtepunten uit het studentenverzet in Leiden en andere studentensteden.


Oorlogswandeling

Aan veel van de gebeurtenissen die in Leiden tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben plaatsgevonden is een locatie te koppelen. Het is een aanrader om er een paar te bezoeken als je weer eens een luchtje gaat scheppen. In de kaart hieronder vind je een selectie van 12 locaties die een verhaal met zich meebrengen en samen een mooie wandelroute door de stad vormen.

5 mei 2020 |
Jamie Aijpassa
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media (2019-2020)