Explainer
Presidentiële strijd in coronatijd
5 mei 2020
Kirstin Toren
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/20.

Door de verspreiding van het coronavirus zijn de presidentiële voorverkiezingen in de Verenigde Staten verlengd tot en met augustus. Nu al wordt er nagedacht over de mogelijke impact van het virus op de verkiezingen in november.

Sinds de eerste uitbraak van het coronavirus, op 20 januari, zijn er al meer dan een miljoen Amerikanen besmet geraakt. Daarnaast heeft het ook al bijna 95.000 mensen in de VS het leven gekost. Vooral in de staten New York, Illinois en New Jersey is de impact groot. Per dag komen er zo’n 20.000 besmettingen bij. Een dalende trend blijft vooralsnog uit.

Om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan werden er in verschillende staten, tijdens de presidentiële voorverkiezingen, al verscheidene maatregelen genomen. De meeste staten hebben de stemmingen uitgesteld. Dit heeft ervoor gezorgd dat de voorverkiezingen, die normaal tot en met juni duren, nu nog tot augustus zullen doorgaan. Naast het uitstellen en afschaffen is er in bepaalde staten ook voor gekozen om een stemming per mail te houden.

De grote vraag is nu of de presidentiële verkiezingen, die op 3 november zullen plaatsvinden, wel gewoon door kunnen gaan of dat ze op een andere manier zullen worden gehouden? Ook voor de presidentsverkiezingen worden nagedacht over een mogelijke stemming per mail. Hiertegen is echter al veel kritiek. Ook van huidige president Donald Trump. De kans op fraude zou bij zo’n stemming te groot zijn, aldus president Trump. Toch zijn ook hier de meningen over verdeeld. Ook zal de verkiezingen hoogstwaarschijnlijk niet uitgesteld worden. Het moment van de verkiezingen staat namelijk wettelijk vast. Om dit te veranderen zou er dus eerst een nieuwe wet moeten komen. Het lijkt onwaarschijnlijk dat dit zal gebeuren.

Het is wel duidelijk dat er nog geen concrete plannen zijn voor de verkiezingen in november. Het zal nu vooral wachten zijn op hoe het coronavirus zich verder ontwikkelt en wat president Trump uiteindelijk zal bepalen.

Voor meer algemene informatie en uitleg over het verloop van de presidentiële verkiezingen in de VS kunt u de onderstaande explainervideo bekijken.

5 mei 2020 |
Kirstin Toren
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/20.