Nederland en cocaïne: twee handen op een buik
4 mei 2020
Roel van der Maas
Student minor 2019-2020

In het buitenland heeft Nederland het imago van drugsland en dat is deels ook terecht. Miljoenen toeristen komen jaarlijks naar Amsterdam om wiet of andere drugs te proberen. Maar ook in het internationale drugstransport speelt Nederland een belangrijke rol.

Niet alleen voor consumenten, maar ook voor producenten van drugs is Nederland geliefd.

Onlangs werd nog een recordvondst van 4500 kilo cocaïne gedaan in de haven van Vlissingen. Veel cocaïne komt binnen vanuit Zuid-Amerika. Het wordt veel geproduceerd in de ondoordringbare bossen van Colombia of Ecuador. Vervolgens wordt het naar Panama gesmokkeld. Daar wordt het verscheept naar Europa.

Drugshandelaars kiezen juist voor Nederland vanwege zijn centrale ligging. Via Nederland is het eenvoudig om drugs door te smokkelen naar de rest van Europa, dankzij de bestaande infrastructuur. De drugs kunnen samen met legale goederen vervoerd worden naar andere landen. Dat maakt het lastig om de cocaïnehandel via Nederland een halt toe te roepen.

4 mei 2020 |
Roel van der Maas
Student minor 2019-2020