Zaterdagvoetbal in de lift: alle recente ontwikkelingen in Zuid-Holland
3 mei 2020
Daley Loos
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020.

Steeds meer selecties van amateurverenigingen maken de overstap van het zondagvoetbal naar het zaterdagvoetbal. De voornaamste reden hiervoor is dat de eigen jeugd vaker de voorkeur lijkt te geven aan de zaterdag. Voor veel kleine clubs, die vaak afhankelijk zijn van spelers van eigen jeugd, is het overstappen naar de zaterdag een bijna niet te voorkomen situatie. Maar hoe staat het er in Zuid-Holland eigenlijk voor?

Hoogmade, voorheen een onbekende plek voor velen, maar na de enorme kerkbrand van 4 november jl. is dit wel anders. Voor de plaatselijke voetbalclub geldt dit helaas niet. Met Moeite Opgericht, oftewel MMO, heeft alle moeite met het werven en vasthouden van jeugd- en selectiespelers. Zoals vele andere kleine verenigingen zijn ze namelijk afhankelijk van de toestroom binnen het eigen dorp, omdat omliggende dorpen hun eigen voetbalvereniging hebben. Toen er binnen de club meer geluiden ontstonden om op de zaterdag te gaan voetballen (voornamelijk vanwege de verre uitwedstrijden) , kon het bestuur weinig anders doen dan hiermee instemmen. In het overzicht hieronder vind je alle clubs die MMO voorgingen.

In het overzicht zijn enkel clubs te zien, die voorheen helemaal niet actief waren met standaardelftallen op zaterdag. Zo zijn bijvoorbeeld Bergambacht en DCV niet meegenomen.

Voor veel clubs is de zondag niet meer aantrekkelijk genoeg vanwege het ontbreken van steun, het lange reizen of een verdienmodel dat onder druk staat. Ook speelt de KNVB een rol bij beslissingen van clubs om van speeldag te wisselen. Er zijn namelijk diverse voorstellen geweest om de 3e en 4e klasse zondag in West II op te schorten. Van deze plannen is daarentegen nog weinig terechtgekomen. Dit was voor onder andere Haastrecht en GDA de voornaamste reden om de zondag vaarwel te zeggen.

In totaal zijn er vanaf het seizoen 2014-2015 negenentwintig clubs overgestapt van de zondag naar de zaterdag. Daarnaast zijn er nog diverse clubs die al eerder met een standaardelftal op zaterdag speelden en hier vervolgens volledig op gefocust hebben.

3 mei 2020 |
Daley Loos
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020.