Een groep Nederlanders is bang voor het nieuwe 5G internet-netwerk en de effecten die het zou hebben op onze gezondheid. Zij denken dat 5G negatieve gevolgen kan hebben voor de gezondheid door de straling die de zendmasten gebruiken om dit netwerk uit te zenden.
De straling die het 5G netwerk gebruikt is niet schadelijk voor onze gezondheid. Ten eerste is het elektromagnetische straling en niet radioactieve straling. Binnen deze elektromagnetische straling gebruikt 5G een hele hoge frequentie, ongeveer 26 GHz. Straling op zo’n hoge frequentie is veel minder sterk, waardoor er ook veel meer zendmasten gebouwd moeten worden. Deze zwakkere straling zal ook een veel kleinere impact hebben op onze gezondheid dan 3- en 4G en valt net als deze twee netwerken binnen de grens van 61 V/m.
Het enige wat een elektromagnetische straling wel kan veroorzaken, is opwarming. Echter is het wattage van een zendmast heel laag en neemt de sterkte hiervan exponentieel af. Een magnetron gebruikt ongeveer 1000 watt om eten op te warmen, maar een telefoon zendt maar 1 watt uit en ons WiFi 0,1 watt. Deze wattages zijn daarmee veel te laag om een aanzienlijke impact te hebben op onze gezondheid.
Ook is er geen verband tussen 5G en het coronavirus. Het Kennisplatform Elektromagnetische Velden, een initiatief van het RIVM, TNO, GGD en Agentschap Telecom, staat achter deze conclusie.
Mensen zijn wel vaker bang geweest voor nieuwe technologie en de invloed hiervan op ons dagelijkse leven. De vraag om privacy speelt een steeds groter wordende rol en beweerde sommige mensen nog in 2014 dat de straling van je mobiele telefoon invloed zou hebben op de spermaproductie en impotentie.
Waar komt dit wantrouwen voor verbetering vandaan? Anti-vaxxers ervaren hetzelfde wantrouwen voor de samenleving en zetten zich net als anti-5G’ers af tegen de norm. Volgens Anna Kata van de McMaster Universiteit in Canada zijn deze terug te herleiden naar het concept van de postmoderne samenleving; een samenleving gekenmerkt door het betwijfelen van autoriteit en feiten en een groeiend belang voor de persoonlijke mening. Daardoor zou het corrigeren op fouten ook minder vatbaar zijn; omdat zij de traditionele autoriteiten en de daarbij geleverde feiten niet accepteren. Kata pleit daarom om naar de onderliggende oorzaak te kijken; het kritisch kijken naar onderzoeken en vertrouwen in experts, persoonlijke autonomie en individualiteit en voor de anti-vaxxers, het geloof in alternatieve gezondheidszorg.
Bron onderzoek: Kata, A. (2009) ‘A Postmodern Pandora’s Box: Antivaccination misinformation on the internet‘ Vaccine 28: 1709-1716.