Trouwen minder van deze tijd
7 april 2020
evahuizing
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020. Bachelor: Criminologie

Ontmoeten we minder snel ‘de ware’, denken we niet meer aan trouwen of willen we simpelweg geld besparen? Er kan duidelijk gesteld worden dat wij als Nederlanders minder snel een ring om de vinger doen dan voorheen. Dit blijkt uit gepubliceerde cijfers van het CBS.

Nederlanders blijken minder waarde te hechten aan het ooit zo romantische trouwen. Het huwelijk wordt gezien als minder populair en koppels kiezen dan ook sneller voor samenwonen zonder de bijkomende kosten van het trouwen.

Vooral op lange termijn is een grote daling in het aantal gesloten huwelijken te zien. 20 jaar geleden werden er maar liefst 85.000 huwelijke gesloten. Tegenwoordig blijven we nog nét boven de 60.000. Van 2013 tot 2018 bleeft het aantal gesloten huwelijken regelijk stabiel hangen rond de 64.000. Toch is er een overduidelijke daling te zien.

Niet alleen in Nederland worden minder huwelijken gesloten, maar de gemiddelde leeftijd is ook omhoog gegaan. Mannen zijn nu gemiddeld 37 jaar wanneer zij in het huwelijksbootje stappen, en vrouwen 34 jaar. In 1997 was deze gemiddelde leeftijd voor mannen nog 30, en bij vrouwen 28. Daarnaast wordt er tegenwoordig ook vaker dan één keer getrouwd. Zo zijn er in 2018 12.150 mensen hertrouwd na een scheiding en in 2010 was dit 14,918. Deze daling is niet zo sterk als de totale daling van huwelijken die hierboven te zien is. Het aantal huwelijken na eerder verweduwd blijft redelijk stabiel over de jaren en het aantal huwelijken na eerder partnerschap neemt zelfs lichtelijk toe.

Maar waarom minder of later trouwen, is dan de vraag. Het CBS denkt dat twintigers en dertigers minder vaak trouwen omdat ze zich onzeker voelen over hun financiële toekomst, bijvoorbeeld door de flexbanen van tegenwoordig. Daarbij kost een eigen huis voor koppels meer geld, en sparen zij hier liever voor dan voor een bruiloft. Daarbij komt uit onderzoek van Huisman en Logtestijn naar voren dat stellen eerder kiezen voor samenwonen zonder te trouwen omdat hier minder juridische aspecten aan vast zitten, bijvoorbeeld de huwelijkssluiting waarbij familierecht en echtscheidingsrecht geregeld moet worden. De vraag blijft dan ook of het huwelijk nog wel iets van deze tijd is.

7 april 2020 |
evahuizing
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020. Bachelor: Criminologie