Werkloos door Corona
6 april 2020
Rik van Baaren
Minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020.

Door de Coronacrisis stijgt de werkloosheid in de Verenigde Staten explosief. Dat er ook voor Nederland economische gevolgen aan de crisis verbonden zijn, staat buiten kijf, maar de vraag is of we een soortgelijke stijging van de werkloosheid zullen zien in een land met een hogere sociale zekerheid. 

Update 30 mei: Het CBS heeft bekendgemaakt dat er in Nederland in maart ongeveer 300.000 werkloze mensen waren, en in april 314.000 mensen. Dit is 3,4 procent van de beroepsbevolking. Onder jongeren was de werkloosheid het grootst, met een stijging van bijna 100.000 werkloze jongeren.

Het Amerikaanse bureau van de statistiek meldde dat er in maart meer dan zeven miljoen Amerikanen zonder werk zaten, terwijl de werkloosheidscijfers het afgelopen jaar een stevige daling lieten zien. De Verenigde Staten, nu het epicentrum van de uitbraak, is economisch hard getroffen door de crisis, met een historisch hoge werkloosheid als gevolg, die per dag stijgt. 

In Nederland kondigde de overheid het NOW (Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid) aan, dat een groot deel van de salarissen van werknemers en ondernemers overneemt. Dit zou ervoor moeten zorgen dat, ondanks dat veel bedrijven niet op een normale manier zaken kunnen doen, de werknemers wel in dienst kunnen houden. Desondanks vielen er bij sommige bedrijven veel ontslagen, zoals bij de KLM.

Overbelast
De Amerikaanse regering kondigde op 26 maart een soortgelijk noodfonds aan. Meer dan twee biljoen dollar werd opzij gelegd om ondernemers en bedrijven te steunen. Voor Amerikaanse begrippen een ongekende stap. Het blijft een druppel op de gloeiende plaat. Amerikaanse economen verwachten dat in de komende weken nog veel meer bedrijven genoodzaakt zijn hun deuren te sluiten en nog eens miljoenen mensen hun baan kwijtraken. Vanwege het snelle aantal aanmeldingen voor een uitkering raakte het systeem van de Amerikaanse overheid zelfs overbelast, en bovendien komen veel Amerikanen niet in aanmerking voor een uitkering: mensen die part-time werken of die te weinig verdienen. 

Het CBS heeft voor de maand maart nog geen cijfers over de Nederlandse werkloosheid gepubliceerd. Ongetwijfeld zal de werkloosheid hoger uitvallen dan in februari, maar een explosieve stijging zoals die in de Verenigde Staten is onwaarschijnlijk. De Nederlandse overheid heeft naast de NOW nog een aantal maatregelen aangekondigd die bedrijven, ondernemers en zzp’ers moeten helpen de coronacrisis te overbruggen. Mogelijk helpen deze maatregelen een explosieve stijging van de werkloosheid als gevolg van het coronavirus in Nederland te beperken. Al is het waarschijnlijk gedaan met de gestage daling van het aantal werklozen.   

6 april 2020 |
Rik van Baaren
Minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020.