Videobellen met oma: steeds meer ouderen actief op sociale media
6 april 2020
Bram van Beek
Pre-masterstudent Journalistiek & Nieuwe Media Content & Social media @ Ajax | KNVB | UEFA
Steeds meer ouderen op sociale media. (Foto: Pixabay.com / Congerdesign, Pixabay License)

Door de huidige maatregelen rondom de uitbraak van COVID-19 zijn veel ouderen fysiek afgezonderd van hun kinderen en/of kleinkinderen. Een van de manieren om de eenzaamheid tegen te gaan is het contact via sociale media en mobiele telefoons. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de afgelopen jaren steeds meer ouderen gebruik maken van apparaten om te internetten en sociale media. Op deze manier kunnen ook zij tijdens de coronacrisis contact houden met hun dierbaren.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) ziet in de cijfers van de afgelopen vijf jaar het gebruik van apparatuur om te internetten onder ouderen drastisch toenemen. Bij 65- tot 75-jarigen steeg het gebruik van de mobiele telefoon van 48,5% in 2015 naar maar liefst 85,7 procent in 2019, wat neerkomt op bijna een verdubbeling. Ook het gebruik van tablets steeg hard, van 51,6% in 2015 naar 68,6% in 2019. Het gebruik van laptops en desktops liet een lichte stijging zien.

Ook onder 75-plussers groeide het gebruik van internetapparatuur de afgelopen jaren flink. Vooral het gebruik van de mobiele telefoon maakte een spurt. In 2015 gebruikte 13,7% een mobieltje, terwijl dat in 2019 maar liefst 51,9% was.

Contact met de kleinkinderen

Wanneer gekeken wordt naar de activiteiten van ouderen op internet, wordt duidelijk dat het gebruik van sociale media enorm is gegroeid. In 2019 maakte ruim twee derde van de 65- tot 75-jarigen gebruik van sociale media. Onder 75-plussers groeide dit aantal van 18,1% in 2015 naar 39,8% in 2019.

Het uitwisselen van tekstberichten en telefoneren via internet is de afgelopen jaren populairder geworden. Via toepassingen als WhatsApp, Facebook en Skype is er voor ouderen een nieuwe manier ontstaan om online actief te zijn.

”Deze cijfers verbazen ons niks”, zegt Liane den Haan, directeur-bestuurder van ouderenbond ANBO. ”Veel mensen sturen berichtjes en foto’s via WhatsApp en hebben zo contact met hun kinderen en kleinkinderen. En als wij een bericht op Facebook posten, komen er ook altijd veel reacties. We chatten ook steeds vaker met onze leden: als ze een vraag hebben of informatie willen opvragen. Sociale media zijn – ook in het leven van ouderen – niet meer weg te denken!”

Onlangs stelde de gemeente Amsterdam duizend laptops ter beschikking aan onder anderen eenzame ouderen. Wethouder Meliani: ”Juist nu we allemaal zo veel mogelijk thuis moeten blijven, wordt zichtbaar dat niet iedereen toegang heeft tot internet.”

”Met dit plan proberen we uitsluiting van deze mensen te voorkomen, zodat zij bijvoorbeeld contact kunnen onderhouden met andere mensen, cursussen kunnen blijven volgen en zo verbonden blijven met hun dierbaren en de stad.”

6 april 2020 |
Bram van Beek
Pre-masterstudent Journalistiek & Nieuwe Media Content & Social media @ Ajax | KNVB | UEFA