Opvallend: waarom steeds minder Nederlanders scheiden
6 april 2020
Marijke van Broekhoven
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media/bachelor Rechtsgeleerdheid

De cijfers liegen er niet om: sinds 2014 hebben zich minder echtscheidingen voltrokken in Nederland. Betekent dit dat steeds meer huwelijken stand houden, of vinden deze scheidingen op een ander moment plaats?

Sinds de jaren 50 is het aantal echtscheidingen, op enkele uitzonderingen na, gestaag gegroeid. De hoeveelheid echtscheidingen per jaar steeg tussen 1950 en 2018 met meer dan 20.000 en het percentage met bijna 20%. Dit kan verklaard worden aan de hand van meerdere factoren zoals ontkerkelijking, cultuurveranderingen en de bevolkingsgroei. Vandaag de dag strandt een aanzienlijk deel van de huwelijken en zijn echtscheiding geen uitzondering meer.

crisis

De afgelopen jaren laten de cijfers van het CBS echter een nieuwe tendens zien; de cijfers lijken vanaf 2014 licht te dalen. Een opmerkelijke ontwikkeling gezien de cijfers van de afgelopen decennia. De hoeveelheid echtscheidingen per jaar daalde tussen 2014 en 2018 met bijna 5000. Familierechtadvocaat Ans Cox herkent deze lichte daling echter niet: ‘ik heb het nog steeds een drukke echtscheidingspraktijk’. Dat is niet opmerkelijk, gezien de totale hoeveelheid verspreid over talloze kantoren niet een direct merkbaar effect tot stand hoeft te brengen.

Alhoewel het niet met zekerheid te zeggen is waar deze cijfers aan te danken zijn, doet zich begin vorige decennium wel een opmerkelijke fenomeen voor. De gevolgen van de economische crisis zijn duidelijk zichtbaar. Financieel gingen veel Nederlanders erop achteruit. Veel mensen hadden simpelweg niet de financiĆ«le middelen om te scheiden. Cox herkent deze motivatie om echtscheiding uit te stellen: ‘de economische crisis van 2008 leidde er wel toe dat veel mensen hun echtscheiding enige tijd hebben uitgesteld vanwege onzekere financiĆ«le omstandigheden. Het was bijvoorbeeld geen gunstige periode om ingeval van een scheiding een eigen woning te verkopen.’ Toen de economie en de huizenmarkt weer aantrokken, deden ook de echtscheidingen dat. In 2014 was er ten opzichte van het jaar ervoor een stijging van 5% van het aantal echtscheidingen.

Toen de economie in de tweede helft van dit decennium verder herstelde, keerde de rust terug in het aantal scheidingen. Een verklaring van de cijfers zou kunnen zijn dat in het midden van het decennium de ophoping van het aantal echtscheidingen zorgden voor een piek. Bovendien legt een financieel gunstige periode ook minder druk op relaties, waaronder ook huwelijken.

6 april 2020 |
Marijke van Broekhoven
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media/bachelor Rechtsgeleerdheid