Oproep tot meer pinnen, maar pinnen is al populairder dan ooit
6 april 2020
Maikel Doting
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020

Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan heeft het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) opgeroepen zoveel mogelijk te pinnen om het aantal fysieke contacten dat medewerkers hebben te verminderen. Hoe populair is pinnen eigenlijk ten opzichte van het betalen met contant geld?

De meesten van u zullen het wel herkennen: de grote portemonnee waarin al het munt- en briefgeld werd meegedragen is grotendeels vervangen voor een compacte pasjeshouder, een telefoonhoesje waarin ook pasjes kunnen of simpelweg een jaszak of broekzak. Het contante geld verdwijnt langzaam uit het straatbeeld en steeds meer betalingen gebeuren door middel van pinnen.

Het CBL, de brancheorganisatie van de supermarkten, heeft dus opgeroepen om de boodschappen zo veel mogelijk te betalen door te pinnen, om zo fysiek contact met supermarktmedewerkers te vermijden. Dit is natuurlijk een mooie oproep, maar als gekeken wordt naar de cijfers lijkt het een oproep te zijn waar Nederlanders sowieso al massaal gehoor aan geven. De populariteit van het pinnen neemt namelijk alleen maar toe.

Zoals te zien is in de grafiek is pinnen ondertussen al zo’n vijf jaar populairder dan de contante betaling. In 2019 werd 66,4% van de transacties met pin betaald. Als deze trend zich voort blijft zetten lijkt het slechts een kwestie van tijd te zijn voordat het betalen met contant geld nog maar een fractie van het totale aantal betalingen is.

In 2015 werd de pinbetaling officieel populairder dan de contante betaling. Of het verband houdt met elkaar is onbekend, maar in 2015 deed ook de contactloze pinbetaling zijn intrede. En net als de ‘overkoepelende’ pinbetaling neemt ook de populariteit van deze vorm van betalen alleen maar toe, zoals te zien is in onderstaande grafiek.

Het contactloos betalen is sinds 2018 populairder dan het insteken van de pinpas. De stijging in het aantal contactloze betalingen is logisch. Het tegen de pinautomaat aanhouden van de pinpas is makkelijker dan het insteken van de pas. Daarnaast is het ook in steeds grotere mate mogelijk om te betalen met smartphones of smartwatches.

De oproep van het CBL is een oproep die goed is om de medewerkers van de supermarktbranche te beschermen tegen het coronavirus. Dit zou wel eens de nekslag kunnen zijn voor het betalen met contant geld en de pinpas. De eerste tekenen hiervan zijn al zichtbaar: economen van ING zien dat het percentage contactloze betalingen is gestegen van 64% voor de coronacrisis, naar 71% op 17 april, middenin de coronacrisis. Hoe groot de effecten van de oproep en het coronavirus zelf uiteindelijk zullen zijn zal blijken bij de presentatie van de cijfers volgend jaar.

6 april 2020 |
Maikel Doting
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020