Datavisualisatie
Het ‘ja-woord’ wordt steeds minder vaak gegeven
6 april 2020
Madeleine Voorhuis
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020

Hoewel de Nederlandse bevolking blijft groeien wordt er tegenwoordig een stuk minder getrouwd dan in de 20e eeuw. Dit komt mede door de alternatieven op het huwelijk die sinds het einde van de vorige eeuw zijn ontstaan. “Ik dacht: ‘Voor wie zou ik trouwen?’.”

Een van de alternatieven op het huwelijk is het geregistreerd partnerschap dat in 1998 werd ingevoerd. Uit cijfers van het CBS blijkt dat steeds meer mensen een geregistreerd partnerschap sluiten, terwijl steeds minder mensen trouwen. Het aantal huwelijkssluitingen ligt nog wel hoger dan het aantal mensen dat een geregistreerd partnerschap sluit, maar daalt steeds verder. Zie in de grafiek het aantal huwende personen en aantal sluitingen van geregistreerd partnerschap per jaar.

Datavisualisatie
Infogram

Buiten de rechtbank

Het sluiten van een huwelijk en het sluiten van een geregistreerd partnerschap lijkt op elkaar, toch zijn er een paar verschillen. Zo hoeft er bij het partnerschap geen ‘ja-woord’ te worden gegeven. Daarnaast kan het partnerschap buiten de rechtbank beëindigd worden wanneer er geen minderjarige kinderen in het spel zijn.

Naast het geregistreerde partnerschap biedt ook een samenlevingscontract een alternatief op het huwelijk. In dit contract kunnen allerlei afspraken worden vastgelegd. Zo kunnen er afspraken gemaakt worden over de bezittingen, financiën en wat er gebeurt wanneer het stel uit elkaar gaat.

Stijgende lijn

Boudewijn Goudswaard sloot met zijn partner Karin Witkamp een samenlevingscontract. “Toen wij elkaar ontmoetten in de jaren ’80 was het huwelijk niet zo’n ding. Ik dacht: ‘Voor wie zou ik trouwen?’. We zouden het alleen doen om een groot feest te kunnen geven. We vonden het niet nodig om onze relatie officieel te bevestigen.”

Goudswaard en Witkamp zijn niet de enige die er zo over denken. In 2010 trouwden er nog 75.399 mensen. Dit cijfer is met 13.525 gedaald tot 61.874 in 2019. In het sluiten van een geregistreerd partnerschap zit juist een stijgende lijn. Zo zijn er tussen 2010 en 2019 12.350 mensen met een geregistreerd partnerschap bijgekomen. Een reden hiervoor is dat sinds 2014 kinderen die geboren zijn uit een partnerschap niet langer erkent hoeven worden door de vader. Bij de geboorte van het kind is de man automatisch de wettelijke vader, net zoals bij het huwelijk.

Datavisualisatie Journalistiek en Nieuwe Media
Infogram

De juiste papieren

Toch waren Goudswaard en Witkamp bijna getrouwd geweest. “Toen we allebei zo’n 40 jaar waren wilde ik een eigen bedrijf beginnen. We dachten dat het hiervoor handig was om toch te trouwen. We besloten het te doen en een heel groot feest te geven. Ik ben toen naar het gemeentehuis gegaan, maar daar bleek dat ik helemaal niet kon trouwen. Omdat ik in Nieuw-Guinea ben geboren had ik geen bewijs van inschrijving in Nederland. Deze inschrijving zou een jaar duren. Toen hebben we uiteindelijk alleen het feest gegeven.”

“Na twee jaar had ik de juiste papieren, maar toen zei Karin: ‘Laat nou maar zitten!’. Daarnaast komt er toch veel bij kijken als je wil trouwen en een eigen bedrijf hebt. Je moet dan van alles regelen met de notaris. Toen hebben we besloten een samenlevingscontract op te stellen. Het huwelijk is voor ons niet belangrijk.”

6 april 2020 |
Madeleine Voorhuis
Student minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020