Datavisualisatie
Animal Crossing: New Horizons is therapie in de vorm van een videospel
6 april 2020
Isabel Huisintveld
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.

Voor de fanatieke Animal Crossing-fan was het 20 maart zover. In het nieuwe videospel in de Animal Crossing-reeks begint de reis naar een comfortabel onbewoond eiland.

De quarantainemaatregelen door het coronavirus hield de Animal Crossing-fanaten niet tegen om dit spel te verkrijgen. Natuurlijk is het ook een goede afleiding in deze tijd om urenlang het spel te spelen. Voor sommigen was het spel zelfs eerder beschikbaar door de maatregelen. De winkelketen Game Mania stelde het spel al op 18 maart beschikbaar om op te halen omdat de winkels zouden sluiten.

Wat is Animal Crossing?

Animal Crossing is een videospellen-reeks waarin je kunt vissen, insecten vangen, praten met je dierlijke buren of je huis versiert. Het spel heeft geen duidelijk doel of punt waarop je het uitspeelt, maar dit maakt het juist therapeutisch. Het voelt als een eigen kleine gemeenschap waar je kunt ontsnappen aan de werkelijkheid. Samen met de kalmerende muziek maakt het Animal Crossing bijzonder ontspannend.

Alle Animal Crossing-spellen hebben met elkaar gemeen dat ze aan de echte tijd gebonden zijn. De transitie van dag naar nacht zorgt ervoor dat je bijvoorbeeld andere insecten tegenkomt. Het is natuurlijk ook mogelijk om vals te spelen en de klok te verzetten op je spelcomputer.

<

New Horizons?

Het nieuwste spel in de reeks is Animal Crossing: New Horizons voor de Nintendo Switch. In dit spel schrijf je je in voor het eilandleven-pakket en word je met twee buren naar een onbewoond eiland overgevlogen. Hier legt de baas Tom Nook uit wat je allemaal kunt doen en je krijgt een tent van hem.

Terwijl je vissen en insecten verzamelt, deze verkoopt voor klingels (bells in het Engels) en zo je schuld afbetaalt aan Tom Nook, zie je het eiland zich ontwikkelen. Na verloop van tijd krijg je meer gebouwen op je eiland, zoals een museum en een winkel.

De beeldkwaliteit is enorm vooruitgegaan vergeleken met de vorige versie van het spel. Ook zijn er meerdere nieuwe functies zoals de DIY-functie en de mogelijkheid om spullen buiten je eigen huis neerzetten. Fans zwaaien lof toe aan het spel en de nieuwe manieren om dit te spelen. Het spel is bijzonder goed ontvangen en heeft een enthousiaste fanbase op sociale media waarop ideeën met elkaar gedeeld worden.

Een frame uit het spel Animal Crossing New Horizon. Foto: Isabel Huisintveld

De spellen-reeks

Het eerste spel, dat alleen Animal Crossing heet, is het eerste spel in de reeks. Dit spel was verkrijgbaar voor de GameCube en kwam uit in 2001. Het spel was een groot succes en de reeks is sindsdien een echte klassieker bij de Nintendo spellen. Voor alle Nintendo-spelcomputers is wel een versie van het spel te vinden, de ene nog populairder dan de andere.

Het nieuwste spel is het best verkochte spel tot nu toe, met wel 1,88 miljoen kopieën verkocht na drie dagen in Japan, volgens Famitsu. Het vorige spel, Animal Crossing: New Leaf, verkocht 12,45 miljoen kopieën bij de laatste telling van december 2019. Nu kunnen we ons alleen maar afvragen hoeveel kopieën van Animal Croissing: New Horizons er verkocht gaan worden.

6 april 2020 |
Isabel Huisintveld
Student van de minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019/2020.