Aantal daklozen in tien jaar verdubbelt
5 april 2020
Anande Schot
Student Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020

Het aantal daklozen is sinds 2009 meer dan verdubbeld. Van 17.800 in 2009 naar 39.300 in 2018. Dit laten cijfers van het CBS zien. Vooral bij het aantal jongvolwassenen, met de leeftijd van 18-30 jaar, vindt de groei plaats. Dit aantal is de afgelopen jaren zelfs verdrievoudigd.

Percentage leeftijd daklozen in Nederland
Infogram

Naast de grote groei is ook de verdeling van het aantal daklozen in Nederland opmerkelijk. In 2009 viel nog slechts 22 procent van de daklozen onder de categorie 18-30 jaar. Dit percentage is sterk opgelopen, met een uitschieter in 2016, naar 32 procent in 2018.

Opkomende problemen
De grote groei in het percentage dakloze jongeren is volgens Martijn de Graaf, afdelingsmanager van het Leger des Heils bij de nachtopvang van jonge vrouwen (18-23 jaar), vooral te wijten aan de opgekomen problemen in de volkshuisvesting en de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Omdat er steeds minder woonplekken beschikbaar zijn, komen jongeren steeds vaker terecht in de opvang. Ook is er vanuit de overheid flink gesneden in het budget van de GGZ. Dit betekent dat er meer mensen met GGZ problematiek op straat leven, en daardoor in een nachtopvang komen omdat ze nergens anders terechtkunnen. Daarnaast is de Graaf ook van mening dat de kwetsbare leeftijd van deze groep een rol speelt:

‘Jongeren krijgen steeds meer verantwoordelijkheid in de maatschappij; ze moeten ziektekosten betalen, zelf dingen aanvragen en ga zo maar door. Een deel van de jongeren heeft nooit geleerd daar goed mee om te gaan, en kan zo sneller in de problemen raken.’

Stijgende trend
Eveline Kooiman, regio manager bij het Leger des Heils in Den Haag, verwacht dat de stijgende trend in het aantal daklozen blijvend zal zijn:

‘Ik merk uit eigen ervaring dat een substantieel aantal daklozen veel sneller op de rit is wanneer zij een goed en gezond dag- en nachtritme hebben. Doordat de opvang door de coronacrisis overvol is, wordt de kans dat mensen hun leven daar verder op kunnen bouwen kleiner.’ 

Voor de komende tijd ziet Kooiman het dus somber in:

‘De gevolgen van de coronacrisis die nu heerst, zal alles behalve positief uitvallen voor het aantal daklozen in Nederland.’

5 april 2020 |
Anande Schot
Student Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020