Datavisualisatie
Ga toch fietsen
4 april 2020
Wies van Wetten
Student minor JNM 2020
Foto door Mabel Amber van Pexels

De maand maart markeert het begin van het fietsseizoen. De zon begint meer te schijnen, het regent minder en het blijft weer langer licht. Veel toerfietsers voelen het kriebelen en kopen een nieuwe fiets. Dit jaar verwachten fietsverkopers significant meer te verkopen dan afgelopen jaren.

Aangezien alle sporten zijn afgelast, zoeken veel sportievelingen hun heil in nieuwe hobby’s: fietsen, hardlopen en skeeleren. Vooral fietsverkopers merken dit, ze draaien recordomzetten. Door de afgelasting van vakanties en het mooie weer de afgelopen weken stappen veel mensen op de fiets. Fietsfabrikanten zien dat er vooral veel nieuwelingen zijn die een fiets komen kopen. Er worden veel instapmodellen verkocht. De afgelopen jaren is een kleine groei te zien in de verkoop van het aantal fietsen.

Deze kleine stijging hebben de fietsfabrikanten waarschijnlijk vooral te danken aan de opkomst van elektrische fiets. Zoals onderstaande data laat zien, is de verkoop van gewone fietsen gedaald van 60% van het totaal verkochte fietsen in 2007, naar 33% in 2019. Er is daarnaast een geleidelijke stijging van het percentage verkochte elektrische fietsen te zien, terwijl de verkoop van andere soorten fietsen redelijk gelijk blijft. In 2019 is zelfs het percentage verkochte elektrische fietsen groter dan de verkoop van normale fietsen. Door de coronacrisis verwacht men een stijging in de verkoop van overige fietsen. Vincent van 12gobiking vertelt dat hij merkt dat er veel nieuwe racefietsers bijkomen: “We zien dat er op dit moment veel instapmodellen racefietsen verkocht worden.”

Mensen vervangen nu de fitness of sportvereniging voor race- of mountainbikefietsen. Sofie Bastiaansen van Rugby Club Delft merkt dit ook om zich heen: “Nu we niet meer mogen trainen hebben we een fietsclubje opgericht waar we elkaars routes en trainingen doorsturen. Vier van de vijf mensen in de groep hadden voor de sluiting van de rugby club nog geen racefiets.” Veel racefietsen worden tweedehands gekocht. Drie van die vier “nieuwe” fietsen uit het fietsclubje van Sofie zijn niet uit de winkel: “Ik weet niet of ik blijf fietsen als de rugby club weer open is.” Fietsen zal dus voor veel mensen een tijdelijke oplossing zijn voor het vervangen van sportverenigingen.

Duurdere fietsen

Niet alleen een (tijdelijke) stijging in het aantal fietsers zorgt voor een hogere omzet van fietsfabrikanten, maar fietsen worden ook duurder. Dit komt mede doordat er, zoals we net gezien hebben, meer elektrische fietsen verkocht worden. Deze zijn nou eenmaal duurder dan gewone stadsfietsen. In de data hieronder is te zien dat fietsen die meer dan €900 kosten steeds meer verkocht worden dan goedkopere fietsen. Ook is er een daling te zien bij fietsen die niet duurder dan €300 zijn. De verkoop van fietsen tussen de €300 en €900 blijft ongeveer gelijk.

4 april 2020 |
Wies van Wetten
Student minor JNM 2020