Minder vlees voor het klimaat
24 maart 2020
Jasmijn Boonacker
Student Minor Journalistiek en nieuwe media (2019-2020)

De afgelopen week stond in het teken van de Nederlandse nationale week zonder vlees. Vleesvervangers werden in het zonnetje gezet en zo kon het Nederlandse volk ervaren of het dagelijks eten van vlees nu echt nodig is. Maar waarom zouden we hieraan mee moeten doen? Eén van de redenen die wordt aangevoerd is de bewustwording die Nederland moet doormaken als het gaat om ons klimaat.

Uit de cijfers van Eurostat, al zijn ze ietwat gedateerd en lopen niet door tot aan 2020 maar slechts tot 2017, is te zien dat er een toename is als het gaat om de uitstoot van broeikasgassen ten gevolge van de voedselproductie binnen landbouw en veeteelt. Een sterk stijgende lijn is gelijk af te lezen en het is dan ook onwaarschijnlijk dat de cijfers in 2020 beter zullen zijn. Consumenten eten niet alleen steeds meer, maar ook steeds meer vlees. Dit terwijl een dagelijks consumptie van vlees voor een gezond en gebalanceerd dieet geen vereiste is. De Nederlandse nationale week zonder vlees probeert de consument bewust te maken van de impact die het minderen van vlees eten zou hebben op de milieudruk.

De productie en daarmee de consumptie van vlees zorgt voor maar liefst 40% van de klimaatbelasting in Europa. Elke koe, varken of kip die geslacht moet worden en klaar voor de consument in de winkel terechtkomt heeft namelijk een lange en intensieve productieketen. Deze productieketen voor vlees heeft dan ook een grote impact op de milieudruk, die gemakkelijk verminderd zou kunnen worden. De website van de nationale week zonder vlees laat haar lezers dan ook weten dat men met deze ene week geen vlees eten al 130 liter water, 76 Km autorijden en 770 gram dierenvlees wordt bespaard.

De vleesvrije week probeert naast de dagelijkse consumptie van vlees te ontmoedigen, vleesvervangers in het zonnetje te zetten. Er zijn genoeg opties zijn die op vlees lijken, mocht je nu echt niet zonder kunnen, die gemaakt zijn van plantaardige producten. Bijna elke supermarkt beschikt wel over zo’n vleesvervanger-schap en het is verbazingwekkend wat hier allemaal te vinden is. Bovendien draag jij dan als consument, ook hopelijk na deze vleesvrije week te volbrengen, je steentje bij om ervoor te zorgen dat wij ons klimaat niet helemaal ten gronde richten.

24 maart 2020 |
Jasmijn Boonacker
Student Minor Journalistiek en nieuwe media (2019-2020)