Achtergrondartikel
200 jaar handen wassen
24 maart 2020
Roos Bouwdewijn
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media 2019-2020

Op 17 Maart applaudisseert heel Nederland om 20:00 voor iedereen in de zorg die zich inzet om de schade van het coronavirus te beperken. Om het virus te stoppen wordt het volk gevraagd 1,5 meter afstand te houden van elkaar en goed de handen te wassen.  In Londen draait een verpleegkundige zich om in haar graf, want gaf zij 200 jaar geleden niet al dezelde adviezen?

2020 is het jaar van de Verpleging en daarnaast is het tweehonderd jaar geleden dat er in Florence een beroemde verpleegkundige wordt geboren: Florence Nightingale.  Al vanaf jongsafaan weet Florence dat het Victoriaanse leven van een getrouwde vrouw niet voor haar is weggelegd. Zonder goedkeuring van haar ouders  begint zij haar carrière als verpleegster. Tijdens haar eerste dienstjaren breekt de cholera uit en Florence beseft al snel dat er hygiënische maatregelen nodig zijn om de verspreiding van ziektes te minimaliseren.

The lady with the lamp

In 1854 breekt de krimoorlog uit en Florence wordt door de oorlogsminister van Engeland naar het front gestuurd. Samen met de door haar uitgekozen 38 zusters zorgen zij hier voor zieke soldaten. Door haar nachtelijke rondes langs de bedden wordt Florence bekend als: ‘the lady with the lamp’. Bij terugkomst van de oorlog wordt Florence ziek en aan bed gekluisterd. Toch schrijft ze in 1860 de internationale bestseller ‘Notes on nursing, What it Is and What it Is not’, met daarin praktische tips over onder andere hygiëne.

Ondanks haar iconische status als grondlegger van de moderne verpleegkunde heeft Florence zichzelf nooit als heldin beschouwd. In 1910 overlijdt zij op 90-jarige leeftijd en tot op de dag van vandaag is ze een bron van inspriatie.

24 maart 2020 |
Roos Bouwdewijn
Student Minor Journalistiek & Nieuwe Media 2019-2020