21 Maart is het wereldwijd anti-racisme dag. Waarom deze datum? In 1960 vond er op deze dag een vreselijk bloedbad plaats in Sharpeville, Zuid-Afrika. Een vreedzaam protest tegen de apartheid werd hard neergeslagen door de politie, met vele doden en gewonden als gevolg. Hoe ontwikkelde de strijd tegen de apartheid zich hierna?
In het township Sharpeville komen ruim 19.000 mensen bijeen om te protesteren tegen de pasjeswetgeving, een vergaande maatregel in het apartheidssysteem. Zwarte en gekleurde inwoners dienden hierdoor altijd een pasboekje bij zich te hebben. Wanneer ze zich buiten voor hen bestemde gebieden bevonden waren ze verplicht deze te laten zien, wat verzocht kon worden door elke blanke, waarbij weigering vaak leidde tot arrestatie.
De demonstratie werd georganiseerd door de politieke partij PAC (Pan Afrikaans Congres). De demonstranten verzamelden zich bij het politiebureau zonder pasjes, met als doel om gearessteerd te worden. Op een persconferentie vooraf werd benadrukt dat de demonstratie vreedzaam zou zijn. Voorzitter van het PAC Robert Sobukwe verklaarde: “Mijn instructies zijn dat we onze mensen leren dat deze campagne nu en in het vervolg absoluut geweldloos zal zijn”.
Volgens de politie begonnen sommige demonstranten hen met stenen te bekogelen. In paniek opende een agent het vuur, waarna andere agenten volgden. De kogelregen zou 2 minuten hebben geduurt, waarbij ongeveer 69 zwarte betogers werden gedood en er meer dan 180 gewonden vielen, waaronder 50 vrouwen en kinderen.
Ooggetuigen verklaarden dat er vooraf geen waarschuwing werd gegeven voordat het vuur werd geopend. Uit een officieel onderzoek dat volgde werd bevestigd dat er mensen in hun rug werden beschoten terwijl ze de plek ontvluchtten. De verschikkelijke gebeurtenis bracht wereldwijd een golf van verontwaardig en protest op gang.
In de tijdlijn hieronder kun je de ontwikkelingen zien in de strijd tegen de apartheid na de gebeurtenissen in Sharpeville