Het is niet meer te ontkennen: Biden is hier. Maar waar komt hij vandaan?
Als vicepresident onder Barack Obama kreeg Biden internationale bekendheid. (Afbeelding: janeb13 via Pixabay)

Biden verraste menig mens door Bernie Sanders af te troeven tijdens Super Tuesday, de belangrijkste dag in de voorverkiezingen voor de Democratische presidentskandidaat van de Verenigde Staten. Misschien lijkt het of hij uit het niets komt, maar Biden heeft er al heel wat jaren op zitten in de politiek. Al twee keer eerder deed hij, zonder succes, een gooi naar het presidentschap.

Joe Biden was de grote winnaar van de Super Tuesday 2020: in tien van de veertien staten was hij de favoriet. Zou hij nu, 33 jaar na zijn eerste poging, nog president van de Verenigde Staten kunnen worden? We werpen een blik op zijn politiek verleden.

Van de jongste tot de oudste

Biden werd geboren in 1942, wat hem nu 77 jaar oud maakt. Als hij de verkiezingen wint zou hij de oudste president van de Verenigde Staten ooit worden. Hij werd eerst advocaat, maar op 28-jarige leeftijd gaat hij de politiek in.

Twee jaar later wordt hij verkozen tot staatssenator van Delaware, een positie die hij bekleedde tot zijn benoeming tot vicepresident onder Barack Obama in 2009. Ironisch gezien was hij destijds juist een van de jongste bekleders van de functie uit de geschiedenis.

Hoogste civiele onderscheiding in de VS

Deze functie is er één die zijn carrière gigantisch heeft veranderd. In 2017 reikte Barack Obama de Presidential Medal of Freedom met distinctie aan hem uit, de hoogste civiele onderscheiding in de Verenigde Staten.

In 1988 en in 2008 stelde Biden zich ook al kandidaat voor de positie in het Witte Huis, maar beide keren greep hij naast de prijs. In de onderstaande tijdslijn is een overzicht weergegeven van zijn hele politieke carrière.

13 maart 2020 |
avorwald