Achtergrondartikel
Een uiteenzetting van de inwoners van Nederlandse asielzoekerscentra
12 maart 2020
Maxime Kok
Student Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020

Er wonen ongeveer 27 duizend mensen in Nederlandse asielzoekerscentra die wachten op hun procedure. De landen van herkomst brengen nog wat vragen op.

header
Afbeelding van kalhh via Pixabay

In het totaal wonen er 27.370 mensen in asielzoekerscentra verspreid over Nederland. Deze groep bestaat uit 101 verschillende nationaliteiten met grote verschillen in aantallen. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) publiceert per jaar een data bestand met de bezetting van de Nederlandse asielzoekerscentra. Bij het bekijken van de bezetting van deze AZC’s in december 2019 komen er wat vragen op over de data die gepresenteerd wordt.

De data van het COA kan opgedeeld worden in drie grote groepen. De allereerste groep zijn mensen uit een niet-veilig land van herkomst. Deze mensen zijn naar Nederland gekomen om vervolging en oorlog te ontkomen. Dit is ook te zien in de data; de grootste groep komt uit Syriƫ en Iran, opgevolgd door een grote groep landen waar oorlog woed. Ook staan er een aantal landen tussen waar niet veel oorlog voorkomt, maar waar de Rijksoverheid wel een aangepast reisadvies voor heeft, zoals Turkije en Rusland. Het grootste aantal asielzoekers, 25.310 mensen, komen uit deze gebieden.

De volgende lijst zijn de mensen uit een veilig land van herkomst. De rijksoverheid onderhoudt een lijst van veilige landen van herkomst; dit zijn landen waar er geen sprake is van vervolging op basis van geloof en ras, foltering en onmenselijke behandeling. Deze lijst is al een stuk kleiner met 1550 mensen. Dit is 5,6% van de mensen in de asielzoekerscentra.

Deze groep asielzoekers zitten op het moment in AZC’s, maar worden door de overheid vrij snel uitgeprocedeerd. Hierna worden zij weer terug gestuurd naar het land van herkomst, tenzij er uitzonderingen zijn. De grootste groep ‘veiligelanders’ komt uit Marokko, maar dit komt vooral omdat Marokko deze asielzoekers niet terug wilt nemen.
Een paar opmerkelijke landen in deze lijst zijn ons buurland Duitsland en mensen uit de Verenigde Staten, twee landen die als relatief veilig gezien worden. [Waarom deze mensen bij Nederlandse AZC’s aan zijn gekomen, wordt nog uitgezocht]

Dan blijven er nog vier landen met 530 mensen over waarbij mijn vraagtekens gezet worden.

Deze vijf afkomsten brengen elk wat vraagtekens op. Allereerst een van de meest opmerkelijke landen in deze lijst, ons eigen land. Er zitten twintig mensen in Nederlandse asielzoekerscentra die uit Nederland komen. Ook zijn er twee landen op deze lijst die niet meer bestaan; JoegoslaviĆ« viel uit elkaar in 2003 en de Sovjet-Unie al in 1991. Deze twee voormalige landen zorgen voor negentig mensen. Om de lijst af te sluiten met een grote groep van onbekende landen van herkomst. Hoe kan het dat er mensen uit Nederland, uit landen die niet meer bestaan of mensen met een onbekende herkomst in Nederlandse AZC’s zitten?

[Er wordt op het moment contact gezocht met het COA voor antwoord op deze vragen]

12 maart 2020 |
Maxime Kok
Student Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Minor Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020