Aftellen naar het EK 2020, een uniek toernooi waarop Oranje zich wil revancheren
11 maart 2020
Paul Schrama
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media 2019-2020

Komende zomer vindt het EK voetbal plaats. Voor het eerst in de geschiedenis van het toernooi zullen de wedstrijden worden gespeeld door heel Europa. Ook is Oranje voor het eerst in jaren weer van de partij op een internationaal eindtoernooi. Wat zijn de belangrijkste dingen om te weten over komende EK en hoe heeft Oranje op voorgaande edities gepresteerd?

Noot van redactie: Door de coronacrisis is het EK voetbal verplaatst naar juni 2021

Dit jaar zal voor het eerst een EK voetbal worden gespeeld door heel Europa. De UEFA besloot deze opzet eenmalig te hanteren ter ere van haar 60-jarig jubileum in 2020. Het eerste EK vond plaats in 1960, en omdat het EK om de 4 jaar wordt gespeeld was een dergelijk feest niet mogelijk op de 50e verjaardag van het toernooi, zo legde toenmalig secretaris-generaal Infantino van de UEFA uit toen het besluit in 2012 definitief werd.

UEFA president Michal Platini kwam na het EK 2012 met het idee voor een dergelijke opzet. Ook kostentechnisch zou het interessanter zijn volgens hem. Hij doelt hiermee op de veelgehoorde kritiek dat de vele stadions die vaak nieuw gebouwd worden voor een dergelijk toernooi hierna leeg blijven. Het is dus makkelijker wanneer meerdere landen maar één of twee stadions zouden moeten bouwen.

Al met al kunnen we ons dus opmaken voor een uniek toernooi deze zomer. In de interactieve kaart hieronder zijn de 12 speelsteden van het komende EK te zien, evenals de stadions en de wedstrijden die hierin gespeeld zullen worden.

Oranje

Ook voor het Nederlands Elftal wordt het een bijzonder toernooi. Het is namelijk het eerste toernooi in 6 (!) jaar waar het zich voor weet te plaatsen. Bovendien was het laatste EK waar Nederland aan meedeed een regelrechte deceptie. Na drie nederlagen in de zogenaamde ‘poule des doods’, waarin Nederland het moest opnemen tegen Duitsland, Portugal en Denemarken, ging een gedesillusioneerd Oranje met de staart tussen de benen naar huis. Oranje zal er dus op gebrand zijn om zich te revancheren voor dit desastreus verlopen EK en de magere jaren die erna kwamen.

Kijk hieronder hoe het Nederland vergaan is in voorgaande edities van het EK voetbal, met als hoogtepunt uiteraard de EK-zege in 1988, de enige titel op een eindtoernooi van Oranje tot vandaag de dag.

11 maart 2020 |
Paul Schrama
Student minor Journalistiek & Nieuwe Media 2019-2020