Het conflict aan de grenzen van Europa
9 maart 2020
Rik van Baaren
Minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020.

Het conflict tussen Turkije en de EU aan de grenzen van Griekenland luidt een nieuwe fase van de vluchtelingencrisis in. 

De problemen over de opname van migranten leken voor een deel opgelost te zijn met de Turkije-deal van 2016. Maar de Turkse president Erdogan zette het precaire verband onlangs nog verder onder druk door zijn grenzen open te zetten en te beloven migranten niet meer tegen te zullen houden. Het besluit komt als een gevolg van de Turkse inmenging in Syrië. Omdat Europa het Turkse offensief niet steunt voelt Erdogan zich niet meer gebonden door de afspraken die in 2016 zijn gemaakt.

Spanningen

Griekenland, dat door de jaren heen al veel last heeft gehad van het toenemende aantal migranten, zag zich genoodzaakt zijn grenzen te verdedigen. Op 2 maart leidde dit zelfs tot een migrant die stierf door na beschoten te zijn door Griekse grenswachten.

Als reactie op de spanningen bezocht een commissie van de Europese Unie het gebied en beloofde steun aan Griekenland door zowel extra grenswachten te sturen en door financiële hulp.  

De situatie blijft ingewikkeld, en zal zich de komende tijd ongetwijfeld verder ontwikkelen.

De tijdlijn bij dit artikel geeft een reconstructie van de gebeurtenissen die hebben geleid naar deze nieuwe crisis.

9 maart 2020 |
Rik van Baaren
Minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020.