Het noodlot van Joodse familie Pakkedrager
9 maart 2020
Jasmijn Boonacker
Student Minor Journalistiek en nieuwe media (2019-2020)

Nederland viert 75 jaar bevrijding! Op 5 mei 1945 wapperde de Nederlandse vlag de door de geallieerde gebrachte vrijheid tegemoet. Voor een groot gedeelte van de Nederlandse Joden kwam deze bevrijding echter te laat. Nog altijd komen er verhalen boven water over degenen die onderdeel zijn van de oorlog die Hitler wel won: de Holocaust. Volg het verhaal van een vader, een moeder en twee kleine kinderen, die net als 104.000 andere Nederlandse Joden, onvoorzien de dood vonden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Voordat de Duitsers de macht overnamen werd Nederland ook wel het Jeruzalem van Europa genoemd. De Joden genoten de traditie van eeuwenoude tolerantie en werden bovendien beschouwd als volwaardig Nederlandse staatsburgers. Na de oorlog kwam Nederland echter uit de strijd als het land met het hoogste percentage vervolgde Joden. De Jodenvervolging verliep in Nederland relatief ‘soepel’, met een georganiseerd ambtenarensysteem waar de bezetter gebruik van heeft gemaakt. Voordat we de reis van familie Pakkedrager bekijken, volgen hieronder de belangrijkste anti-Joodse maatregelen in Nederland.

Het verhaal van één van deze vele Joodse gezinnen tijdens de bezetting speelt zich af in Rotterdam, waar 13.000 Joden woonachtig zijn. Met deze interactieve kaart volgt u hun reis.

9 maart 2020 |
Jasmijn Boonacker
Student Minor Journalistiek en nieuwe media (2019-2020)