Aankondiging
Dit is hoe Leiden de grondleggers van de Verenigde Staten herdenkt
9 maart 2020
Jessica Rijsdijk
Student Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020
Het schilderij ‘Mayflower in Plymouth Harbor’ door William Halsall (1882) hangt in het Pilgrim Hall Museum in Plymouth (publiek domein)

Het is dit jaar 400 jaar geleden dat de Pilgrims met de Mayflower naar Amerika voeren. In Leiden is er een uitgebreid programma opgezet dat in het teken staat van deze historische gebeurtenis. Van workshops tot muziekfestivals, er is voor ieder wat wils.

Vanwege het coronavirus zoekt de organisatie op dit moment naar alternatieve data of een andere opvulling van het programma.

De Pilgrims waren een groep Engelse separatisten die tussen 1609 en 1620 in Leiden leefden en werkten, vrij van geloofsvervolging door de Engelse kroon. Ze worden gezien als de grondleggers van de Verenigde Staten, waar ze bij aankomst in 1620 Plymouth Colony stichtten. Vandaag de dag hebben de Pilgrims circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen. Hieronder vallen negen presidenten, onder wie Barack Obama. In 2020 herdenkt de stad samen met Amerikaanse, Engelse en Native American partners, de reis van de Pilgrims.

Lees hieronder stap voor stap het verhaal van de Pilgrimfathers.

Één herdenking, 4 landen, 1000 stemmen

Om deze historische gebeurtenis te eren, organiseren Amerika, Engeland, de Native Nations en Nederland gezamenlijk een internationale herdenking. De herdenking belicht het verhaal van de Pilgrims, inclusief de plaatsen en culturen waarmee zij in aanraking kwamen. 

De herdenking wordt niet voor niets een four nation commemoration genoemd. Voor het eerst in de geschiedenis staat men expliciet stil bij de vernietigende consequenties die de reis van de Pilgrims voor de oorspronkelijke bewoners van Amerika heeft gehad. In het programma schenkt Leiden400 zoveel mogelijk aandacht aan het perspectief van de Native communities

De opening

Op donderdag 26 maart is de officiële opening van het themajaar in Leiden. Tijdens de publieksopening biedt een groot aantal musea en locaties zoals Museum De Lakenhal en Pieterskerk Leiden gratis toegang. Onder het programma vallen lezingen, rondleidingen en workshops. Daarnaast geven stadsgidsen de hele dag kosteloos rondleidingen door het historische centrum. 

Na de opening klinkt het verhaal van de Pilgrims door op diverse locaties in de stad, steeds vanuit een ander perspectief. De bezoeker krijgt volop de mogelijkheid om kennis te maken met de Leidse geschiedenis van de Pilgrims en de thematiek die hiermee samenvalt. Het programma biedt activiteiten op het gebied van cultuur, wetenschap, educatie, erfgoed en maatschappij. Een paar hoogtepunten van het programma zijn de permanente tentoonstelling over het Leidse bestaan van de Pilgrims in de Pieterskerk, de Mayflower Escaperoom en het Leiden American Pilgrim Museum. 

In onderstaande kaart zijn alle activiteiten onderverdeeld in diverse categorieën weergegeven. Ga voor het volledige programma naar de website van Leiden400

9 maart 2020 |
Jessica Rijsdijk
Student Journalistiek en Nieuwe Media 2019-2020